Politie ziet stijging van het aantal incidenten met gelblasters: “Gevaarlijke situatie”

nieuws
Foto: Andries Oord

De politie in Nederland ziet de laatste weken een stijging van het aantal incidenten waar zogeheten gelblasters bij betrokken zijn. Ook in Stad moest de politie afgelopen week in actie komen waar zo’n nepwapen bij betrokken was.

Gelblasters kunnen in een hoog tempo gelballen afschieten. De populariteit van het wapen hangt samen met een trend op het platform TikTok. Gebruikers van de gelblasters filmen bijvoorbeeld hoe ze voorbijgangers beschieten. De beelden worden dan op het platform geplaatst, waarbij het dan draait om de schrikreactie. Personen die geraakt worden kunnen echter last krijgen van een brandende en pijnlijke plek.

“Met een gelblaster uit een rijdend voertuig hangen”
Woensdagavond vond er een incident in de stad plaats. “Bij ons kwam een melding binnen dat met vermoedelijk een airsoftwapen uit een rijdend voertuig werd gehangen”, meldde de politie afgelopen week. Agenten gingen daarop op zoek naar het voertuig. “Al snel troffen we het voertuig aan. Het bleek niet te gaan om een airsoftwapen maar om een gelblaster.” De persoon kreeg een bekeuring en het wapen is in beslaggenomen.

“We kunnen niet altijd inschatten of het om een nepwapen gaat”
Behalve in Groningen moesten agenten afgelopen weken ook in actie komen in Utrecht, Breda en Rotterdam. De politie is niet blij met de nepwapens. “Mensen in de auto kunnen ervan schrikken en het kan letsel opleveren als het van dichtbij wordt afgevuurd”, laat een woordvoerder van de landelijke politie aan het ANP weten. “En het gevaarlijkste misschien nog: de politie kan niet altijd direct inschatten dat het gaat om een nepwapen. Het kan dan zeker voorkomen dat je onder schot wordt gehouden door agenten en dan luistert het nauw of iemand de instructies opvolgt. We kunnen geen risico nemen.”

Gelblasters zijn in Nederland verboden om op de openbare straat te gebruiken. Wie op mensen schiet maakt zich schuldig aan openlijke geweldpleging.