Ongeluk op heringerichte kruising Hoendiep, fractie D66 maakt zich zorgen

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Het heringerichte kruispunt Hoendiep met de Friesestraatweg is sinds afgelopen weekend weer open. Maandagochtend vond er een ongeluk plaats. De fractie van D66 maakt zich zorgen.

“Ik woon in de buurt van deze kruising”, vertelt fractievoorzitter Jim Lo-A-Njoe. “Al jaren is het een gevaarlijk punt en zijn er de nodige ongelukken gebeurd. De afgelopen periode is de kruising heringericht. En natuurlijk is het niet kies om op basis van één ongeluk direct een oordeel te vellen, maar het is wel frappant. Afgelopen weekend is de kruising heropent, en direct aan het begin van de eerste werkdag is het al weer raak. Mijn fractiegenoten die verkeer in hun portefeuille hebben maken zich, net als ikzelf, zorgen.”

Herinrichting
Het ongeluk vond maandagochtend rond 08.45 uur plaats. Een automobilist kwam in botsing met een scooterrijder waarbij laatstgenoemde ten val kwam. Ambulanceverpleegkundigen hebben het slachtoffer behandeld. Sinds 5 september is er op de kruising hard gewerkt om de verkeersveiligheid te verbeteren. Het fietspad is een stuk verder van het Hoendiep gelegd waardoor fietsers als automobilisten een beter overzicht krijgen van de kruising. Om de veiligheid verder te waarborgen kan verkeer vanaf de Friesestraatweg niet meer linksaf richting de Aweg, en verkeer vanaf het Hoendiep kan niet meer de Friesestraatweg op.

“Wij vinden het belangrijk dat automobilisten rekening houden met fietsers, maar hier lijkt het omgekeerde gebeurd te zijn”
“Waar wij wel een beetje verbaasd over zijn, zijn de drempels die zijn aangelegd in het fietspad. Die zijn daar neergelegd om de snelheid bij fietsers en scooterrijders eruit te halen. Daar hoort wel een onderliggend principe bij. In deze gemeente vinden wij het belangrijk dat fietsers en wandelaars de ruimte krijgen. Met andere woorden, automobilisten moeten rekening houden met fietsers. Maar bij deze kruising lijkt bij de herinrichting het omgekeerde gebeurd te zijn. De drempels wijzen erop dat fietsers rekening moeten houden met het autoverkeer.”

“Ieder ongeluk is voor ons één teveel”
Volgens Lo-A-Njoe is de bewuste kruising niet de enige plek die gevaarlijk is. “Er zijn meerdere locaties die gevaarlijk zijn. Even verderop bijvoorbeeld. Bij de oversteeklocatie bij het Noorderpoort en de Rembrandt van Rijnstraat. Ieder ongeluk dat gebeurd is voor ons als fractie één teveel. Vanavond hebben we fractievergadering, en daar zal dit onderwerp ook zeker ter sprake komen. Wij maken ons daar zorgen over.”