Vakbonden en NS bereiken voorlopig cao-akkoord, stakingen van de baan

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

Na urenlange cao-onderhandelingen, die de hele nacht hebben geduurd, hebben de vakbonden en vervoerder NS zondagochtend een cao-akkoord bereikt. Daarmee zijn de stakingen van komende week van de baan.

Een akkoord leek aanvankelijk ver weg nadat de onderhandelingen afgelopen woensdag nog op niets uitliepen. Zaterdagochtend gingen de partijen wederom aan tafel zitten. Vakbondsman Wim Eilert van VVMC vertelde dat de NS een nieuw bod op tafel had gelegd, en dat er voorzichtige stapjes gemaakt werden. “Er wordt onderhandeld, en dat is positief”, aldus Eilert. Een akkoord leek zaterdagavond evenwel nog niet in de buurt. Nadat er de hele nacht verder werd onderhandeld kwamen de partijen toch bij elkaar.

Loonsverhoging van gemiddeld 9,25 procent
In de nieuwe cao is men een loonsverhoging overeengekomen van gemiddeld 9,25 procent in achttien maanden. Verder krijgt het personeel er in december en in juni 2023 een uitkering van duizend euro bij. De komende periode wordt het akkoord aan de leden van CNV, FNV en VVMC voorgelegd. Zij bepalen uiteindelijk of er met het akkoord wordt ingestemd.

Werkdruk
De nieuwe cao lost niet direct alle problemen op. Onder de machinisten, conducteurs en ander treinpersoneel is ook veel onvrede over de hoge werkdruk en de personeelstekorten. “Er zijn wel al afspraken gemaakt over een betere balans tussen werk en privé, maar we kunnen niet alles in de cao oplossen en het personeelstekort niet meteen wegtoveren”, zegt Jerry Piqué van CNV Vakmensen. Zo hoeven bijvoorbeeld werknemers buiten werktijd niet langer altijd bereikbaar te zijn, en krijgen ze vanaf 2023 recht op twee gegarandeerde verlofdagen. “En er komt meer aandacht voor de gevolgen van ingrijpende privésituaties, zoals een sterfgeval of mantelzorg.”