Update: Nieuwe serie ‘Kijk in de Wijk’ vanaf volgende week zaterdag te zien op OOG

nieuws
Foto: Jerry Vinke

Komende zaterdag zendt OOG de eerste aflevering uit van de nieuwe serie Kijk in de Wijk. Volgens programmamaker Marc Wiers worden wijkvernieuwingsprojecten in Selwerd op een unieke manier uitgevoerd.

Zes weken lang richt de omroep haar pijlen op wijkvernieuwingsprojecten in Selwerd. De vernieuwingsoperatie in Selwerd is al in volle gang. Maar Kijk in de Wijk richt zich niet alleen op de aanpak van huizen in Selwerd. Want veel huizen worden aangesloten op een warmtenet, zodat ze geen aardgas meer nodig hebben. Ook zijn er projecten in de maak die de veiligheid in hun buurt moeten vergroten en de bewoners meer kansen moeten geven op goed en gezond meedoen aan de maatschappij. Al deze aspecten komen aan bod in de serie, die afgelopen jaar is opgenomen.

Selwerd is een van wijken die het op een aantal punten minder goed doet dan gemiddeld. Dat komt onder andere omdat er veel mensen met een laag inkomen wonen en er veel sociale huurwoningen staan toe zijn aan verbetering. Het Rijk en de gemeente steken daarom langdurig extra geld in wijken als Selwerd om de achterstanden in te lopen. Ook zet het gemeentebestuur de komende vier jaar twee wethouders in op wijkvernieuwing.

“Betere samenwerking”

Volgens programmamaker Marc Wiers is bij deze wijkvernieuwing heel bijzonder op welke manier de gemeente vanaf het begin heeft samenwerkt met andere organisaties, zoals scholen, politie, sociale organisaties en woningcorporaties. Op deze manier wil men een beter effect en meer bereik creëren. Aan de andere kant heeft hij tijdens het maken van de documentaire gemerkt dat burgers niet overal het gevoel te hebben dat ze zijn gehoord. Zo hoorde hij vaak de opmerking dat bij de bewoners niet voldoende zou zijn geïnventariseerd wat de behoeftes waren. “Wat inwoners aan ervaringen hebben en willen vertellen en wat uitvoerende organisaties zouden willen, daar zit heel wat ruimte voor verbetering” constateert Wiers. Desondanks vindt hij dat er wel naar kritiek wordt geluisterd en dat er ook regelmatig zelfkritiek wordt toegepast.

Kijk in de Wijk is vanaf zaterdag 3 september 6 weken lang te zien op OOGTV. Marc Wiers was telefonisch te gast in de OOG Ochtendshow, waar bij over het Kijk In De Wijk vertelde. Zo vertelde hij o.a. ook hoe het programma tot stand is gekomen en waarom er twee wethouders worden ingezet om de wijkvernieuwing zo goed mogelijk te laten verlopen.