Leerlingen Alfa College verdiepen zich in water- en klimaatvraagstukken

nieuws

Waterschap Noorderzijlvest houdt op 22 en 23 september een hackaton voor technische mbo-leerlingen uit Groningen. Het draait allemaal om water en klimaat.

Ruim vijftig jongeren van drie technische mbo-opleidingen van het Alfa College doen mee aan dit tweedaagse gebeuren. Ze gaan werken aan nieuwe oplossingen voor water- en klimaatvraagstukken. Het gebeurt allemaal op Landgoed DeCamping ’t Zandt, een sociale belevingsplek waar de jongeren overnachten en worden begeleid.

Ze doen er mee aan een hackaton, een evenement waarbij teams van deelnemers non-stop in een korte tijd samenwerken aan opdrachten. Ze krijgen bovendien een toertocht, een overnachting in tenten en een excursie over het wad. Zo krijgen ze een completer beeld van de waterproblemen. De leerlingen bezoeken verder het dijkversterkingsproject in Lauwersoog en praten met jonge klimaatambassadeurs.

De leerlingen krijgen twee opdrachten: ze moeten een dijk ontwerpen die ook in 2080 nog standhoudt, dus moeten ze rekening houden met zeespiegelstijging en bodemdaling. De tweede dag staat in het teken van duurzame waterkering.

Deel dit artikel: