Kunstenaars weken bezig met decoratie Vicefest: “Toen we de opdracht hoorden moesten we even slikken”

nieuws
Foto: Sebastiaan Baar

In muziekcentrum De Oosterpoort vindt zaterdagavond het Vicefest plaats. Groningse kunstenaars, waaronder Sebastiaan Baar, zijn de afgelopen weken druk bezig geweest met de decoratie van het festival.

Hoi Sebas! We kennen jou van diverse graffiti-projecten. Hoe bijzonder is deze klus?
“Ja, heel erg bijzonder. Dit project is heel groot. In het verleden hebben we graffitikunstwerken aangebracht op grote oppervlakten, maar bij deze opdracht moesten we op een hele andere manier te werk gaan. Waarbij we ook aan de slag zijn gegaan met hele andere technieken en materialen. Je verzorgt de aankleding van een festival. Dus dan heb je het over de decoratie van een podium, of bijvoorbeeld aanwijzingen waar je eten en drinken en merchandise kunt kopen. Dus de grootsheid maar ook het materiaalgebruik zorgden voor een enorme uitdaging.”

Om even alles helder te krijgen. We hebben het over het Vicefest …
“Klopt. Ik denk dat de meeste mensen de Groningse band The Vices wel kennen. Zij timmeren al enige tijd heel hard aan de weg. Tijdens de coronatijd was er maar heel weinig mogelijk. Tijdens één van de periodes, waarbij er strenge maatregelen golden, lukte het de band toch om samen met De Oosterpoort een festival op te zetten dat veilig georganiseerd kon worden. Dit was zo’n groot succes dat het festival nu een traditie begint te worden.”

Op een gegeven moment zijn jullie benaderd om de decoratie te verzorgen?
“Zo is het gegaan inderdaad. Ik werd eerder dit jaar gebeld door de band en ze vertelden dat ze een droom hadden, en of wij, ik en Eelke Besseling, dat ook konden realiseren. Toen hebben we wel even moeten slikken, haha. Uiteindelijk zijn we met acht kunstenaars en vijf assistenten een maandlang aan de slag geweest om er wat moois van te maken. Er is heel veel tijd ingestoken en het is ontzettend mooi geworden. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik mijn bed de afgelopen periode niet zo veel heb gezien, haha.”

Tekst gaat verder onder de foto


Voor het festival werden onder andere aanwijzingen gemaakt waar je bijvoorbeeld merchandise kunt kopen. Foto: Sebastiaan Baar

Als het publiek vanavond naar binnen loopt, wat ziet men dan?
“De rode lijn in de decoratie is dat het een fantasiewereld van de band is, waarin iedereen zichzelf kan zijn. Het festival heeft een kermisachtige sfeer en dat zie je terug in onze decoratie. Voor je de zaal inloopt, loop je eerst door een gang waarbij je aan het einde een billboard ziet, die ik samen met Eelke heb gemaakt. Dat billboard zet direct de toon. In de zaal zie je drie podia. Die hebben allemaal hun eigen thema. Mijn college Jelle heeft bijvoorbeeld een hele ruige kelder-stage gemaakt, en Quinten heeft zich beziggehouden met de deco van een podium waarbij klassieke doeken een hoofdrol spelen. Dat was voor hem een hele nieuwe techniek. Sowieso was het project voor ons allemaal grensverleggend.”

Hoe trots ben je op het eindresultaat?
“Ja, heel erg trots. Je begint aan een project waar je uiteindelijk met meerdere mensen aan gaat werken. Ik had voor het eerst een aansturende rol, en dat is me goed bevallen. We hebben echt iets heel moois neergezet, en ik ben ontzettend trots op iedereen. Er is veel werk in gestoken, en we laten vanavond iets zien dat zo ontzettend uniek is. En weet je waar ik ook trots op ben? Dat het allemaal hergebruikte materialen zijn. Dat vind ik ook tof.”

Je hebt het over materialen, maar het lijkt me ook wel een uitdaging dat je iets maakt voor een podium, waarbij je ook nog rekening moet houden met wat de podiumverlichting gaat doen …
“Ja en nee. Je moet vooral gaan denken in mogelijkheden. Het uitlichten en het verlichten biedt ook enorm veel kansen. Daarom was de samenwerking met de lichttechnici van De Oosterpoort heel belangrijk. Die samenwerking was overigens perfect. Er lopen zoveel vakmensen hier rond, dat we ook echt het maximale uit de kan hebben weten te halen.”

Hoe ga je de avond zelf beleven?
“Om 19.00 uur gaan de deuren van de zaal open. Er worden tussen de achthonderd en duizend mensen verwacht. Ik ga lekker genieten van de muziek en van de gezelligheid. Om 01.00 uur is het afgelopen, en dan moeten we alles weer opruimen. Maar ach. Opruimen gaat nu eenmaal sneller dan opbouwen. Eerst maar genieten van een hele mooie avond.”

Vicefest
Het Vicefest begint zaterdagavond om 19.00 uur. Op het festival treden artiesten op die zich vriend mogen noemen van The Vices. Onder hen onder andere Black Honey, Rats on Rafts, Thumper en Cloudsurfers.

Foto: Sebastiaan Baar