Jongeren gaan op bezoek bij Mark Rutte om structurele jongereninspraak te eisen

nieuws
Foto: Joseph Redfield Nino via Pixabay

Jongerenvertegenwoordigers gaan donderdag op visite bij premier Mark Rutte (VVD) om te pleiten voor structurele jongereninspraak. Afgelopen voorjaar fietsten de jongerenvertegenwoordigers van Groningen naar Brussel.

Tijdens deze fietstocht spraken de vertegenwoordigers Leverne Nijman en Leah Corsmit met zo’n achthonderd jongeren. Nijman en Corsmit zijn actief voor de NJR, dat het jongerennetwerk van Nederland is. Zij hebben als doel om jongeren te verbinden. In Groningen werd er onder andere met leeftijdsgenoten gesproken over burgerschap & democratie, zelfontplooiing, klimaat & duurzaamheid en inclusiviteit. De resultaten van ‘Brussels by bike’ werden in de Belgische stad overhandigd aan verschillende Europarlementariërs.

Resultaten
De belangrijkste resultaten van ‘Brussels bij bike’ zijn om het stemrecht te verlagen naar 16 jaar, om jongeren te betrekken bij beleidsterreinen die hen aangaan, aanpassen van het onderwijs zodat de lessen jongeren beter klaar stomen voor de toekomst, de regelgeving rond racisme en discriminatie een prominente rol te geven in het onderwijs, en om meer eigenaarschap te creëren rond de klimaatproblematiek.

“Luisteren is niet voldoende, er moet ook gehandeld worden”
De afgelopen periode zijn de resultaten ook overhandigd aan minister Wopke Hoekstra (CDA) van Buitenlandse Zaken. “Hij was erg geïnteresseerd in de mening van jongeren, die volgens hem een verfrissende blik kunnen geven op de huidige gang van zaken. Maar alleen naar jongeren luisteren is natuurlijk niet voldoende, er moet ook gehandeld worden”, laten Nijman en Cormsit weten. Daarom willen ze donderdag bij Rutte pleiten voor meer aandacht voor constructieve en structurele jongereninspraak in Nederland en Europa.