Harmonie Patrimonium ontvangt Koninklijke Erepenning: “Het was een geweldige avond”

nieuws
Foto: Piet van der Veen

Harmonie Patrimonium uit Stad heeft zaterdagavond uit handen van burgemeester Koen Schuiling (VVD) de Koninklijke Erepenning mogen ontvangen. Voorzitter Nanda Medema verkeert een dag later nog steeds in de zevende hemel.

Hoi Nanda! Van harte gefeliciteerd met de Koninklijke Erepenning!
“Dankjewel! We zijn ontzettend vereerd. Gisteravond vond in De Oosterpoort ons jubileumconcert plaats omdat we honderd jaar bestaan. De burgemeester gaf een hele mooie toespraak. Hij haalde wat leuke feitjes aan, en maakte ook een aantal grapjes. En hij bedankte ons voor de rol die we de afgelopen eeuw vervuld hebben op muzikaal en cultureel gebied in Stad en Ommeland. En toen mocht ik de Koninklijke Erepenning en een oorkonde in ontvangst nemen. Als harmonie zijn we daar ontzettend trots op.”

Eigenlijk is het een beetje een gek jubileum, want ondertussen bestaan jullie al bijna 102 jaar hè?
“Haha, ja. In 2019 is onze jubileumcommissie gestart met de voorbereidingen. Het was een tijd waarbij nog niemand van corona had gehoord. Maar we weten allemaal hoe dat gegaan is. Vorig jaar zou het concert plaatsvinden, maar dat hebben we uit moeten stellen. Gelukkig kon het dit jaar wel. En we kijken terug op een hele mooie avond, waarbij de zaal nagenoeg uitverkocht was, en we een geweldig enthousiast publiek hadden.”

Even terug naar vorig jaar. Muziek spelen kost veel tijd. Hoe zuur was de appel toen vorig jaar duidelijk werd dat het concert niet door kon gaan?
“Dat was heel erg jammer. Je maakt een planning en daar werk je naar toe. Wij spelen muziekstukken, en daar is inderdaad veel tijd mee gemoeid. Aan de andere kant moet je ook verstandig zijn. De gezondheid is belangrijk, en als de experts adviseren om het niet te doen, dan moet je daar naar luisteren. Het had wel als nadeel dat we onze stukken het afgelopen jaar hebben moeten onderhouden. En ik wil dan toch een groot compliment geven aan onze dirigent Arjen Wassink die ons perfect heeft voorbereid op het concert van gisteravond.”

Hoe gaat zoiets dan?
“Het is een vorm van topsport. Het is belangrijk om het te onderhouden. Ons concert vorig jaar zou eind-september plaats vinden. Nu vond het begin-september plaats. Dat betekent dat we aan de leden gevraagd hebben om de feeling met hun instrument te behouden. Als het vakantie is ben je geneigd om iets aan de kant te leggen. Maar dat kan met zoiets niet. Niet dat je het verleerd, maar het is heel belangrijk om de feeling met het instrument te behouden.”

Tekst gaat verder onder de foto


Een close-up van de Koninklijke Erepenning en de oorkonde. Foto: Piet van der Veen

Jullie hebben gisteravond ook een aantal hele bijzondere stukken gespeeld hè?
“Toen we negentig jaar bestonden heeft onze toenmalige dirigent Wim Stalman het stuk ‘To be continued’ voor ons geschreven. We vonden het gepast om dat stuk nog eens te laten horen. Omdat we nu honderd jaar bestaan hebben we Peter Kleine Schaars gevraagd om wederom een jubileumstuk te schrijven. Dat is ‘Patrimonium Jubilee’ geworden. Een heel mooi stuk, met de nodige uitdagingen, ook omdat je niet even op YouTube op kunt zoeken hoe anderen het stuk spelen. Het is een uniek stuk, dat alleen wij hebben.”

Ik kan me zo voorstellen dat deze stukken ook heel veel vragen van de verschillende secties van de harmonie …
“Absoluut. Het is speciaal voor ons geschreven, waarbij het maximale uit de secties, uit de instrumentgroepen, wordt gehaald. Dat is spannend, en dat is tegelijkertijd ook een hele uitdaging.”

Merk je in het uur voor het concert dan ook de spanning?
“Men stond niet te trillen als een rietje, maar je zag wel de gezonde spanning. Het is toch de eerste keer dat je zo’n stuk mag spelen voor het publiek. En uiteindelijk ging dat heel goed. Ook dankzij het publiek, dat heel prettig reageerde. Dat geeft vertrouwen, en als je dan eenmaal begonnen bent met het spelen van het stuk, dan gaat het ook heel soepel.”

En jullie werkten samen met zangeres Davine …
“Klopt. Zij verleende haar medewerking. Ze heeft een mooie medley van Franse chansons gezongen. Daarbij klapte het publiek in de zaal mee, en werd het echt een feestje. De chansons zong ze met begeleiding van het orkest. Maar ze heeft ook solo, met begeleiding van haar combo een aantal werken laten horen.”

Tot slot. Honderd jaar. Een Koninklijke Erepenning. Al enig idee waar de penning komt te staan, en wat de toekomstige plannen zijn?
“We weten nog niet welk plekje de Erepenning krijgt. Daar moeten we over nadenken. En qua plannen. Wij hebben altijd plannen, maar er is veel energie gestoken in dit jubileumconcert. Nu dat hoofdstuk geschreven is gaan we op naar het volgende. We zijn sowieso aanwezig bij de Tocht om de Noord, en we denken na om wellicht een concert te geven tijdens Kerstmis, en wellicht een nieuwjaarsconcert in het nieuwe jaar. Maar daar gaan we nog over nadenken.”