Groningen telt relatief veel bibliotheeklocaties, maar vrij weinig leden

nieuws
Foto: Danja de Jonckheere

De provincie Groningen telt relatief veel bibliotheeklocaties. Iedere bieb wordt gedeeld met gemiddeld 16.935 Groningers, maar dat is juist minder dan het landelijk gemiddelde. Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius.

Laudius concludeert één en ander op basis van een inventarisatie onder 141 Nederlandse bibliotheekorganisaties en CBS-data. Omdat de bibliotheek een steeds grotere maatschappelijke functie krijgt, lijkt het vervullen van deze rol voor Groningse bibliotheeklocaties beter haalbaar dan elders in Nederland.

Een basisabonnement bij een Groningse bibliotheek kost gemiddeld 57 euro per jaar. Een gemiddeld abonnement in ons land kost ruim 41 euro per jaar. Leden in Groningen zijn dus relatief duur uit. Groningers betalen echter geen boete over het te laat inleveren van boeken.

Sinds de eeuwwisseling is het aantal bibliotheekleden in Nederland met 20 procent afgenomen. In de provincie Groningen is dat hoger, namelijk 26 procent. In de gemeente Groningen is nog slechts één op de vijf huishoudens lid van de bieb, en dat is het laagste aantal in ons land.