Dit nieuwe gebouw moet eind 2025 achter voormalig Fysiologiegebouw aan Bloemsingel staan

nieuws
Impressie van MARTA via Rijksuniversiteit Groningen

Als het aan het UMCG ligt, wordt dit nieuwe gebouw vanaf volgend jaar aangebouwd aan het monumentale Lifelines-gebouw aan de Bloemsingel.
De RUG publiceerde donderdag een aantal eerste impressies van het pand.

Het nieuwe gebouw moet vanaf 2025, samen met het verbouwde, originele ‘Fysiologie-gebouw’ van Rijksbouwmeester J.A.W. Vrijman, het University College Groningen (UCG) gaan huisvesten.

Het nieuwe gebouw is ontworpen door de Amsterdamse architectenbureaus Elephant en Taller. Voor het nieuwe pand wordt het later toegevoegde ‘Noordgebouw’ van het Fysiologiecomplex gesloopt. Volgens de RUG ontwricht dit gebouw het originele ontwerp van Vrijman en belemmert het de toegankelijkheid van het complex.

Het nieuwe gebouw met veel glas wordt drie lagen hoog. Het moet de oude gebouwen eromheen gaan verbinden met de tuinen en een nieuw te bouwen ‘stadsplein’. Op de bovenste etage krijgen gebruikers en bezoekers een 360-graden uitzicht over de stad, een bibliotheekruimte en de concentratieplekken. Het dak van het oude gebouw wordt daarnaast verbouwd tot groot buitenterras.

Oude gebouwen worden ook aangepakt

Ook de oude gebouwen eromheen worden flink verbouwd. De gevels van het voormalige gebouw voor Fysiologie worden gerenoveerd. De tuinen om het pand worden groener en een meer ‘klassieke uitstraling’. Daarnaast wordt het gebouw bouwkundig en installatietechnisch flink verduurzaamd.

Halverwege volgend jaar zijn de ontwerpen voor het nieuwe gebouw helemaal klaar. De bouw moet medio 2024 gaan beginnen. Eind 2025 kunnen de studenten en medewerkers het nieuwe gebouw gaan betrekken.

Deel dit artikel: