ChristenUnie wil hulp voor Groningers die door gasprijs uit schuldhulp dreigen te vallen

nieuws
Rechtenvrije foto via PxHere

Mensen in de schuldhulp dreigen dit jaar in de problemen te komen door een hoge gasrekening. Daarvoor waarschuwde de NVVK, de branchevereniging van schuldhulpverlening, eerder deze week. Als het aan de ChristenUnie ligt, gaat de gemeente alles in het werk stellen om dit in Groningen te voorkomen.

Mensen in een schuldhulpverleningstraject moesten voor de sterke stijging van de energiekosten (en de bijbehorende inflatie) al passen en meten om schulden af te betalen en nog een beetje leefgeld te hebben, zo stelt de raadsfractie van de ChristenUnie. Nu daar een torenhoge energierekening bij komt, vreest de ChristenUnie dat de schuldenaren niet aan de afspraken van het schuldhulpverleningstraject kunnen voldoen. Voor schuldeisers kan dat een reden zijn om de schuldhulpregeling te beëindigen.

De gemeente Groningen heeft de schuldhulpverlening sinds 2018 in eigen beheer met de GKB. Groningen is de enige gemeente in Nederland die de bewindvoering op deze manier uitvoert. Omdat de gemeente verantwoordelijk is voor de uitvoering van de schuldhulpverlening, wil de ChristenUnie weten wat de gemeente kan doen om deze groep Groningers tegemoet te komen. De fractie denkt daarbij aan gesprekken met energieleveranciers of extra bijzondere bijstand vanuit een speciaal ondersteuningsfonds.