Bert Niesters: “Verstandig om nadruk te leggen op dragen mondkapjes op drukke plekken”

nieuws
Foto: UMCG

Viroloog Bert Niesters van het UMCG zegt het verstandig te vinden dat er nadruk wordt gelegd op het dragen van mondkapjes op drukke plekken. Niesters doet die uitspraak in het Dagblad van het Noorden.

Aanleiding voor de opmerking is dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen aan het stijgen is. Sinds vorige week is het aantal patiënten met een coronabesmetting gestegen van 472 naar 631. Dat is een toename van ruim 30 procent. Een week eerder was de toename nog 3 procent. Dinsdag werden er 117 nieuwe opnames gemeld, dat is het hoogste aantal sinds 5 augustus. Het is vooral drukker op de verpleegafdelingen. Op de Intensive Care blijft het nog relatief rustig, met een toename van 25 naar 35. Ook het aantal besmettingen steeg afgelopen week.

Niesters is niet verbaasd. “Het virus is niet weg en we weten dat de overheid liever geen maatregelen meer neemt. Met de huidige oplopende cijfers zou ik het verstandig vinden als er weer nadruk gelegd gaat worden op het dragen van mondkapjes op drukke plekken, zoals in supermarkten, het openbaar vervoer en in de rij bij Schiphol.” Niesters verwijst daarbij ook naar Duitsland waarbij het gebruik van een mondkapje op drukke plekken heel normaal is geworden.