Bakker uit Haren: ‘Ik hoop dat de regering wat gaat doen!’

Hoeveel energie kost het om brood te produceren voor meerdere bakkerijen in Groningen? Heel veel. Wilfred Haafs van Bakkerij Haafs ziet zijn energieprijzen de lucht in schieten en maakt zich zorgen. 

Wilfred Haafs heeft de schappen van vier vestigingen te vullen: ‘Ik heb vanochtend een energieberekening gemaakt. Normaal gesproken ben ik 3% van mijn omzet kwijt aan elektra en gas en nu 10%.’ Dit is een verhoging van meer dan 300%. Haafs vertelt dat hij hierdoor een groot gedeelte van zijn marge moet inleveren.

Consument

Tot verdriet van de bakker voelt de consument dit ook: ‘We moeten natuurlijk wel dingen doorberekenen, maar niet alles. We willen niet dat het onbetaalbaar wordt voor de klant.’ Wel merkt Haafs dat zijn klanten begrip hebben voor de prijsverhogingen: ‘Ze weten het en begrijpen het. De graanprijzen zijn natuurlijk ook verhoogd de afgelopen periode.’

Regering

Haafs hoopt dat de regering snel met een plan komt zodat hij, en andere collega’s, niet nog verder in de problemen komen. ‘De regering doet al iets voor de consument en dat is hartstikke goed maar ik twijfel of het genoeg is.’ De regering is van plan om het minimuminkomen met 10% te verhogen, ook dit raakt de bakker: ‘Op het moment dat wij ons personeel meer moeten gaan betalen, dan moeten we dat ook doorberekenen in het brood.’ Volgens Haafs zitten hij hierdoor in een vicieuze cirkel.