Aardbeving van 2.7 op schaal van Richter bij Uithuizen, uur later naschok van 1.7

nieuws

Bij Uithuizen heeft zaterdag in het begin van de middag een aardbeving plaatsgevonden. Volgens het KNMI gaat het om een beving van 2.7 op de schaal van Richter. Ruim een uur later vond een naschok plaats met een kracht van 1.7.

De eerste beving deed zich voor rond 12.20 uur waarbij het epicentrum bij Uithuizen lag. De aardbeving vond plaats op een diepte van 3,0 kilometer. Volgens het KNMI gaat het om een geïnduceerde beving. Dit betekent dat het een gevolg is van de aardgaswinning in het gebied.

“Alles schudde”
Via sociale media maken veel mensen melding van de beving. Jan Willem schrijft: “Pff, dat was een beste knal. Alles trilde en schudde.” Andries meldt: “Wat een knal en beweging. Nog niet eerder zo gevoeld. Alles schudde.” Meldingen komen uit een groot gebied rond het epicentrum.

Naschok
Rond 13.37 uur werd een tweede beving gemeld. Deze beving had een kracht van 1.7 op de schaal van Richter, waarbij het epicentrum bij Uithuizen lag. Ook deze beving vond plaats op een diepte van 3,0 kilometer. Volgens het KNMI gaat het om een naschok.

Later meer.