Zorgen bij ondernemers in Backbone: “Dit mag nooit verdwijnen”

Over ruim vier maanden loopt het huurcontract van Backbone aan de Travertijnstraat in de wijk Vinkhuizen ten einde. Ondernemers in het pand maken zich zorgen.

“De hoop is dat deze plek, die we nu hebben, kan blijven bestaan”, laat één van de ondernemers weten. “Backbone is een unieke plek in Groningen waar je voor een lage prijs een ruimte kunt huren. Er werken hier nu zoveel mensen die niet de mogelijkheid hebben om dat ergens anders te doen. Mensen krijgen hier de mogelijkheid om te werken aan nieuwe initiatieven, nieuwe ideeën en nieuwe bedrijfjes. Al die mensen samen leidt tot hele mooie resultaten, tot een netwerk, tot connecties waar hele mooie dingen gebeuren. In Europa zijn er maar een aantal steden die zoiets hebben. Utrecht en Berlijn hebben het ook. Dit mag niet weggenomen worden.”

“Backbone vervult een functie in de wijk”
Bryan vertelt: “Dit gebouw is door de jaren heen een thuis geworden voor veel mensen met verschillende interesses. Het is ook een fijne plek voor studenten waar ze kunnen leren, maar waar voor hen ook kansen liggen. Als je dit gebouw sluit, dan ontneem je deze studenten de mogelijkheden om zich te ontwikkelen” Een andere ondernemer: “Het zijn niet alleen bedrijven, maar Backbone vervult ook een functie in de wijk, in de gemeenschap. Als je dit verliest, dan verlies je ook de cementfunctie in de wijk, je raakt heel veel mogelijkheden kwijt.”

Backbone
Backbone bevindt zich in de voormalige schoolgebouwen Vinkenborgh en Wilgenborgh. Het complex kwam in 2012 leeg te staan nadat de laatste onderwijsinstellingen verkast waren naar een nieuw schoolgebouw. Backbone kreeg de mogelijkheid om het pand te benutten, maar afgelopen voorjaar werd duidelijk dat het contract op 31 december van dit jaar wordt beëindigd. Op dit moment zitten er zo’n 150 bedrijfjes in het pand. Afgelopen voorjaar liet Sherlock Telgt van Backbone weten dat sluiting een verlies van 25% van het creatief bestand in de stad betekend. Twee weken geleden kwam nachtburgemeester Merlijn Poolman met het plan om de huidige Niemeyer-fabriek om te toveren in een creatieve hub. Volgens Telgt is dat een goed plan, maar zou het wel slim zijn om Backbone in de lucht te houden tot er verhuisd kan worden, mocht de creatieve hub er komen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Backbone050 (@backbone050)