“We waarschuwen al tijden voor de onveilige situatie, en nu raakt er iemand zwaargewond”

Waar ze in De Poffert al heel lang bang voor zijn is woensdag aan het einde van de middag gebeurd. Een wielrenner raakte zwaargewond bij een verkeersongeluk.

“De verkeerssituatie in en rond De Poffert is onveilig”, vertelt Koos Fekkes, die aan de westzijde van het gehucht woont. “Er wordt hier veel te snel gereden, en daar waarschuwen we al een hele tijd voor. En we zijn dan Pieter Wijma, Kees de Bock en ondergetekende. In het begin van de zomer hebben we de resultaten van een enquête overhandigd aan wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) van Verkeer. De wethouder liet daarop weten dat er in de afgelopen periode geen klachten zijn binnengekomen, en dat er in het verleden al het één en ander gedaan is om de situatie te verbeteren.”

“Op de bewuste kruising zijn jaren geleden maatregelen genomen om de snelheid te verlagen”
Bij het ongeluk, dat plaatsvond ter hoogte van de kruising met de Kerkeweg, werd woensdag rond 17.00 uur een wielrenner geschept door een automobilist. “Het ongeluk vond plaats ter hoogte van de tweede brug na Oostwold. Op de bewuste kruising zijn een jaar of twee geleden door de gemeente Westerkwartier vernauwingen gemaakt, en zijn er zichtstrepen aangebracht, om daarmee de snelheid omlaag te brengen. Qua verkeersregels is het een normale kruising.”

“Als je zestig kilometer per uur rijdt dan heb je een goed zicht op de kruising”
Fekkes: “Vanmiddag reed de ambulance hier met loeiende sirenes langs. Ik ben even poolshoogte gaan nemen en een agent vertelde dat er een verkeersongeluk had plaatsgevonden. Meer wilde hij ook niet kwijt. Ik weet niet hoe het heeft kunnen gebeuren. Dat is ook een vraag voor de politie. Maar ik weet wel dat als je zestig kilometer per uur rijdt je een goed zicht hebt op deze kruising.”

Tekst gaat verder onder de foto


De wielrenner werd bij het ongeluk geschept door de bestuurder van een personenauto. Foto: Mike Weening – Weening Fotografie

“De helft rijdt te snel”
En die snelheid is nu precies het probleem in en bij De Poffert. “Enige tijd geleden heeft de politie hier bij mij voor de deur vijf radarcontroles uitgevoerd in drie maanden tijd. De helft van de bestuurders die gecontroleerd werd kreeg een bon. In sommige gevallen werden er snelheden van 92 of 93 kilometer per uur gemeten, terwijl hier bij mij voor de deur vijftig kilometer per uur is toegestaan. Een motorrijder maakte het helemaal bont een reed 110 kilometer per uur. Het geluk voor hem was dat hij de andere kant op reed waardoor er geen kenteken gescand kon worden, anders was hij zijn rijbewijs kwijt geweest.”

“Wachten op ongelukken”
“Het is ook wachten op ongelukken hè? Als ik bij mijn huis wegrijdt dan rijd ik met mijn auto achteruit, een stukje omhoog, om op de weg te komen. Laatst hoorde ik een motor, en heb de auto gelijk weer naar beneden laten rollen. Had ik dat niet gedaan dan had ik die motorrijder in de flank gehad.”

Ingewikkelde situatie
Fekkes strijdt samen met verschillende buurtbewoners voor maatregelen. “We zijn het zat, hoewel we erkennen dat het een lastige situatie is. Bij mij mag er vijftig kilometer per uur gereden worden, aan de andere kant van De Poffert is het dertig kilometer en je hebt ook nog eens te maken met twee gemeenten, met Groningen en Westerkwartier. Maar feit is dat hier veel te snel gereden wordt, waarvan we altijd gezegd hebben, het gaat nog eens goed fout. En nu gaat het fout. Ja, daar was het wachten op.”

“De gemeenten zijn aan zet”
Het vertrouwen in de gemeente Westerkwartier is ondertussen flink gedaald. “Wij krijgen geen respons van deze gemeente. Op een gegeven moment vroegen ze aan ons of we zelf een enquête uit wilden voeren met wat er dan moest gebeuren. Toen hebben wij gezegd, maar dit is toch een taak die de gemeente moet vervullen? Een politieman die Westerkwartier adviseert bij verkeerstechnische aspecten vond het ook allemaal maar onzin, dus aan die kant gebeurt helemaal niks. Terwijl wij vinden dat de gemeenten wel aan zet zijn.”

Verkeersdrempels?
“En wat er moet gebeuren om de situatie veiliger te maken, dat is ook niet makkelijk. Je kunt zeggen dat er drempels moeten komen, maar daar zijn de boerenbedrijven hier niet blij mee. Die zeggen dat ze dan een hernia krijgen als ze daar iedere keer met de tractor over heen moeten rijden. Wij zijn in ieder geval erg geschrokken van wat er zich hier vanmiddag heeft afgespeeld, hoewel we het allemaal hebben zien aankomen. En daar hebben we diverse keren aandacht voor gevraagd.”

Foto: Mike Weening – Weening Fotografie