Stadswerkplaats heeft nieuwe cursuslocatie gevonden

oogochtendshow

De Stadswerkplaats was op zoek naar een nieuwe locatie om hun cursussen te kunnen geven. Het is gelukt: de Stadswerkplaats heeft een nieuwe cursuslocatie gevonden aan de Gotenburgweg in Stad.

Cursusgever Dimar de Louw stelde in april nog dat er een klein wonder voor nodig zou zijn om een nieuwe locatie te vinden. Het was wel een hele uitdaging, vertelt hij, maar de verhuizing is inmiddels begonnen.
Op de oude locatie aan de Akeleiweg had de Stadswerkplaats een samenwerking met het Leger Des Heils en hun reïntegratieprogramma “50 | 50”. Toen die aankondigden hun activiteiten te gaan verhuizen, werd de huur van de loods aan de Akeleiweg per 1 juli opgezegd. Daarom moest de werkplaats ook noodgedwongen verhuizen. De locatie in het centrum naast de Der Aa-Kerk blijft gewoon bestaan.

Nieuwe locatie

De Louw, die verschillende cursussen in de Stadswerkplaats geeft, vertelt dat de nieuwe locatie op de Gotenburgweg er veelbelovend uit ziet. “We hebben hier echt veel geluk mee gehad”, vertelt hij. Er wordt intrek genomen in een loods van Koks Herberg, die leeg stond. “Voor ons is het ideaal om daar onze cursussen te gaan huisvesten, met een mooie overzichtelijke ruimte. En het belangrijke voor ons is, is dat we alle cursussen op die plek kunnen aanbieden, zodat dit niet op verschillende plekken in Groningen hoeft te gebeuren.”

Cursusaanbod uitgesteld

De Stadswerkplaats is een openbare werkplaats voor hout- en metaalbewerking. Daarnaast biedt de organisatie allerlei cursussen aan. “Van amateur tot professional en van particulier tot bedrijven, iedereen kan hier terecht”, vertelt De Louw. De verhuizing ligt goed op schema, maar heeft wel flink wat voeten in de aarde, aldus De Louw. “Houtbewerkingsmachines en metaalbewerkingsmachines zijn nu eenmaal niet de lichtste apparaten. Met een klein team zware apparaten verhuizen, dat betekent letterlijk en figuurlijk schouders eronder!” Daarna moet nog de werkplaats worden ingericht en operationeel gemaakt worden.

Alternatief en vernieuwd aanbod cursussen

Op de nieuwe kan worden verdergegaan met de cursussen, maar zullen die ook worden doorontwikkeld. De verhuizing biedt een mooie gelegenheid om alle cursussen kritisch onder de loep te nemen, aldus De Louw. In september is het nog niet mogelijk meteen te starten met de cursussen, maar worden wel alternatieve cursussen aangeboden op de Stadswerkplaats zelf, aan het A-kerkhof. Hier kan wel op worden ingeschreven. Het volledige cursusaanbod aanbieden op de nieuwe locatie kan nog wel even duren, zo verwacht hij. Hij hoopt daar rond januari met cursussen te kunnen beginnen. Alle informatie over het cursusaanbod is te vinden op de website van Stadswerkplaats Groningen.

Cursusgever Dimar de Louw vertelde in de OOG Ochtendshow alle details over de verhuizing.