Vanaf woensdag weer hitteprotocol op Groningse snelwegen

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Groningen is één van de zes provincies waar de temperatuur morgen (woensdag) weer boven de dertig graden uitkomt. Daarom heeft Rijkswaterstaat haar hitteprotocol weer geactiveerd. Dat betekent dat automobilisten met pech langs de weg sneller worden geholpen.

Het hitteprotocol wordt om 10.00 uur geactiveerd en loopt om 20.00 uur weer af. Naast Groningen geldt het protocol ook in Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Het protocol blijft de komende dagen gelden, zolang de temperaturen boven de dertig graden uitkomen.

Rijkswaterstaat helpt alle automobilisten die met pech langs de snelweg staan direct, zolang het protocol van kracht is. “Als we een melding binnenkrijgen, schakelen we meteen een berger in die de gestrande automobilist naar een veilige locatie met voorziening brengt”, schrijft Rijkswaterstaat dinsdagmiddag. “Met het protocol willen we voorkomen dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. Want bij buitentemperaturen kan de temperatuur van het wegdek oplopen tot boven de vijftig graden.”

Automobilisten kunnen zelf ook iets doen om hitteproblemen te voorkomen bij pech onderweg. “We adviseren weggebruikers om goed voorbereid op pad te gaan”, besluit Rijkswaterstaat. “Dit kun je bijvoorbeeld doen door een flesje koud water en een paraplu mee te nemen. Een paraplu zorgt namelijk voor schaduw en beschermt je tegen de felle zon als je met pech langs de weg staat.”