Ontwerpwedstrijd nieuw verkeersbord: ‘Let op, mensen met dementie!’

nieuws
Foto: Wolter Deelman

“Kunnen we van de automobilisten verwachten dat zij oplettend zijn of moeten we voor elke doelgroep van “overstekend wild tot mensen met dementie” een verkeersbord maken?” Met deze vraag in het achterhoofd startte Eelke Wiersma, oprichter van de website Mensen met Dementie Groningen, maandagmiddag een ontwerpwedstrijd voor een nieuw verkeersbord.

De wedstrijd zelf is minder serieus dan hij in eerste instantie lijkt, aldus Wiersma: “Over drie weken is het Wereld Alzheimer Dag, met als thema ‘Samen op pad. Voor mij een moment om het onderwerp verkeersveiligheid op te pakken. Niet met woorden of bijeenkomsten, maar als ’trigger met ook een glimlach’ een uitnodiging om een verkeersbord te maken of aan te geven waarom zoiets totaal onnodig is. ‘Wat een onzin of iets dergelijks’ is dus ook een geldige inzending!’

Wedstrijd

Mensen die het ontwerp voor een verkeersbord serieus willen oppakken, mogen een verkeersbord ontwerpen waarop duidelijk staat dat er mensen met dementie in de wijk wandelen of de weg oversteken. “Automobilisten moeten in één opslag wat de bedoeling is”, aldus Wiersma. Mensen die het idee onzinnig vinden, kunnen twintig of vijfentwintig woorden wijden aan het onderwerp.

Wiersma verloot onder de inzenders vijf boeken met als onderwerp ouderen en mensen met dementie. Ook worden de reacties opgenomen in nieuwsbrieven en op berichten op sociale media. De reacties gaan volgens Wiersma ook naar de landelijke overheid en belangenorganisaties rond dementie, als blijkt dat er echt behoefde is aan een bord.

Meedoen

Wie mee wil doen, kan zijn of haar verkeersbord (of reden waarom het bord onzin zou zijn) sturen naar het e-mailadres van de website van Wiersma (mensenmetdementiegroningen.nl), onder vermelding van ‘verkeersbord mensen met dementie’.