‘Studenten moeten ook gewoon energietoeslag krijgen’

De gemeente Groningen keert geen energietoeslag uit aan studenten. Sommige andere studentensteden doen dat wel. Meerdere studenten uit Groningen en Amsterdam willen de zaak bij de rechter leggen, om alsnog in aanmerking te komen voor de toeslag. Zo ook kunstacademiestudent Jesse.

‘Ik ben het er niet mee eens’, zegt hij. ‘Maar eigenlijk doet mijn mening er niet toe, wettelijk is de gemeente hier zelfs toe verplicht.’ Hij betaalt net als zijn medestudenten mee aan de energierekening, maar kan momenteel zelf geen aanspraak maken op de toeslag. Zijn werkende huisgenoten kunnen dat wel.

De energietoeslag van rond de 1300 euro is bedoeld voor mensen met een inkomen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum. Steden als Zwolle en Delft keren de toeslag wel uit aan studenten, maar Groningen doet dat niet. ‘Oneerlijk’, vinden sommige lokale partijen. 

Volgens de fracties van Groenlinks en Student en Stad moet er verandering in komen. Al zeggen zij wel dat de gemeente momenteel onvoldoende financiële middelen heeft om iedere student van een toeslag te voorzien. ‘Daarvoor is eerst meer geld vanuit Den Haag nodig’, aldus Ceciel Nieuwenhout (Groenlinks).