Nieuwe contracten voor vier organisaties huishoudelijke hulp

De gemeente heeft met vier organisaties nieuwe contracten afgesloten, om de komende jaren te zorgen voor continuïteit in de organisaties die huishoudelijke hulp aanbieden.

Het gaat om Emile Thuiszorg (Centrum en oude wijken), AtHomeFirst (west), Thuiszorg Comfort (oost en Ten Boer) en ZINN (zuid en Haren). De contracten lopen vijf jaar en gaan op 1 januari komend jaar in. De gemeente heeft gekozen voor vier organisaties die elk in een eigen gebied gaan werken. Daardoor is het voor die organisaties, die het gebied kennen, gemakkelijker om bij vragen van cliënten om ondersteuning, gebruik te maken van voorzieningen in de buurt.

De vier organisaties en hun medewerkers kennen hun gebied en de beschikbare voorzieningen. Ze weten hoe en naar wie ze de cliënt kunnen doorverwijzen. Ook is er nauwe samenwerking met de WIJ-teams in de buurt en met andere partners in de gebiedsteams, zoals WMO Begeleiding en eerstelijnszorg. Op dit moment telt de gemeente nog zestien organisaties die huishoudelijke hulp aanbieden.

Wethouder Eelco Eikenaar: “Het is belangrijk dat inwoners zelf de regie houden en hulp kunnen inschakelen wanneer dat nodig is. Dit kan gemakkelijk via signalen of hulp van een organisatie die het gebied goed kent en daar een netwerk heeft opgebouwd.” Volgens Eikenaar is er in de overgangsfase tot 1 januari sprake van een zorgvuldig proces. Dan blijven cliënten zoveel mogelijk de hulp krijgen van degene die nu bij ze thuiskomt.