Nationaal Hitteplan vanaf woensdag weer actief; ‘code geel’ van KNMI

nieuws
Foto: Andor Heij

Vanaf woensdag is ook in Groningen het Nationaal Hitteplan weer actief. Dat doet het RIVM, omdat het tot en met het weekeinde tropisch warm wordt. Het KNMI heeft daarom de weerswaarschuwing ‘code geel’ afgegeven.

De activering van het Nationaal Hitteplan betekent dat het RIVM organisaties, professionals en mantelzorgers oproept om een oogje in het zeil te houden bij kwetsbare groepen, zoals ouderen en kleine kinderen. Net als iedereen moeten zij de komende dagen genoeg drinken, zich niet te veel inspannen, zoveel mogelijk de schaduw opzoeken en niet te lang in de zon zitten.

De hitte noopte ook het KNMI om een weerswaarschuwing uit te geven. “Morgen wordt het op veel plaatsen zomers warm, in het zuiden waarschijnlijk al tropisch”, waarschuwt het meteorologisch instituut. “De komende dagen wordt het op steeds meer plaatsen tropisch warm met in het zuiden maximumtemperaturen richting de 32 of 33 graden. In het weekeinde wordt het zelfs nog iets warmer.”

Ook Rijkswaterstaat neemt maatregelen tegen de hitte. Als er een melding van een pechgeval binnenkomt, schakelt Rijkswaterstaat de komende dagen direct een bergingsbedrijf in om het voertuig van de weg te halen. De berger brengt de automobilist naar een veilige plek om te wachten op hun eigen pechhulpdienst. Bijvoorbeeld een tankstation of verzorgingsplaats, waar voorzieningen zijn en schaduw. “We adviseren weggebruikers om goed voorbereid op pad te gaan. Dit doen zij door een flesje koud water en een paraplu mee te nemen”, schrijft Rijkswaterstaat. “Een paraplu zorgt namelijk voor schaduw en beschermt je tegen de felle zon, als je met pech langs de weg staat.”