LiAtelier maakt vijf unieke ringen voor Groningens Ontzet: “Bevatten kogels die in 1672 gebruikt zijn”

In het LiAtelier aan de Vismarkt zijn vijf unieke en bijzondere ringen vervaardigd vanwege het jubilieumjaar van Groningens Ontzet. Hilde Bolks van het LiAtelier is trots.

Hoi Hilde! Hoe zijn jullie op het idee gekomen om deze ringen te maken?
“Het is een project van Tim Smit, Emiel Swierstra en van ons. Tim en Emiel zetten zich heel erg in om de geschiedenis van Groningens Ontzet levend te houden. Emiel komt zo nu en dan bij ons, en op een dag ging het over de musketkogels uit 1672 die zij in hun bezit hadden. Deze kogels zijn opgegraven bij Stad. Toen is het idee ontstaan om daar iets mee te doen, en is er gevraagd of er wellicht ringen van gemaakt zouden kunnen worden.”

Daarbij was er een hoofdrol weggelegd voor jullie goudsmid hè?
“Klopt. Onze goudsmid Igor Tarnowski heeft de ideeën uitgewerkt tot een ontwerp. Het project was hem ook op het lijf geschreven. Hij heeft geschiedenis gestudeerd, en vindt zeker de historie rond Groningens Ontzet erg interessant. Het is helemaal zijn ding. En hij heeft vijf prachtige en unieke ringen vervaardigd, waar de musketkogels in verwerkt zitten.”

Tekst gaat verder onder de foto


De vijf ringen op een rijtje. Foto: LiAtelier / Sigrid Koster

Vijf ringen. Hoe zien deze ringen er uit?
“Alle ringen bestaan uit zilver met 14 karaats goud en hebben een oxidatielaag om het een oude look te geven. De ringen hebben allen een eigen thema gekregen. De eerste ring laat de loop van een wapen zien waarmee de musketkogels vroeger werden afgeschoten. De tweede ring laat noord, oost, zuid en west zien waarbij je kunt zien hoe de situatie er in 1672 bij lag. Waar de mortieren stonden, welke gebieden geïnundeerd waren. Ook is de datum in deze ring gestanst. De derde ring laat het Groninger graan zien wat in die tijd een belangrijk levensmiddel was. De vierde ring laat een kogelinslag zien, waarbij het lijkt alsof de kogel in het metaal is ingeslagen en daardoor uit elkaar splijt. De laatste ring laat een ring van kleine kogelgaatjes zien, een mini-inslag om een grotere kogel heen.”

Goedkoop zijn de ringen niet hè?
“Nee, dat klopt. De ringen kunnen tot Groningens Ontzet bij ons gekocht worden voor een symbolisch bedrag van 1.672 euro wat een verwijzing is naar het rampjaar. Eén van de ringen hebben we inmiddels ook verkocht. Het gaat om de ring die de loop van een wapen laat zien. De geldbedragen die we vragen gaan naar het goede doel, naar Tim Smit. Zoals je wellicht weet heeft Tim onlangs een mortier nagemaakt, en trekt hij veel langs scholen om het verhaal rond Groningens Ontzet te kunnen vertellen. Dus we ondersteunen het vertellen van de geschiedenis.”

En wat nu als de ringen de komende vier weken niet verkocht worden?
“Dan worden ze geveild. Dat gebeurt dan door een erkend veilinghuis. De waarde van de ringen zal dan hoger liggen, tussen de 1.950 en 2.500 euro. Maar we hopen natuurlijk de ringen voor Groningens Ontzet te kunnen verkopen. Eigenlijk hoop je ook dat ze een mooie plek krijgen, waar iedereen ze kan zien. In een vitrine bijvoorbeeld. Zodat de Groningse geschiedenis voor iedereen zichtbaar is en tastbaar wordt.”

Zijn de ringen daar ook voor bedoeld?
“Ja. Kijk, in principe kun je ze gewoon dragen. De vraag is of dat handig is. Ik zou er zorgvuldig mee omgaan. Op deze ringen moet je echt zuinig zijn. Bij de ring wordt overigens een houten voetje geleverd die speciaal voor deze ringen gemaakt zijn.”

Foto: LiAtelier / / Sigrid Koster
Foto: LiAtelier / / Sigrid Koster
Foto: LiAtelier / / Sigrid Koster
Foto: LiAtelier / / Sigrid Koster
Foto: LiAtelier/ / Sigrid Koster