Komende weken aandacht voor Gronings slavernijverleden bij verschillende evenementen

nieuws
Cissy Joan, spoken word artiest en een van de organisatoren van TULA. Foto: Niels Knelis Meijer

De komende weken is het Gronings slavernijverleden zichtbaar bij verschillende evenementen. DIe worden gehouden in het kader van de cultuurmanifestatie Bitterzoet Erfgoed.

Tijdens Bitterzoet Erfgoed besteden musea, erfgoedinstellingen en culturele en educatieve organisaties aandacht aan het slavernijverleden in Groningen en wat daar vandaag de dag nog van te zien is. Zo zijn er in het Groninger Museum, GRID Grafisch Museum, het Universiteitsmuseum en het Museum aan de A tentoonstellingen te bezoeken over het slavernijverleden.

Synagoge Groningen en Noorderzon Festival
Op 14 augustus vindt in de Synagoge Groningen het programma ‘Gedeeld Verleden’ plaats, waarbij verbindingen worden gelegd tussen de joodse gemeenschap in Nederland en het thema kolonialisme en slavernijverleden. De voorstelling bestaat uit poëzie en muziek. In de Nieuwe Kerk wordt op 17 augustus de slavenopstand op Curaçao herdacht en gevierd. En ook tijdens het Noorderzon Festival is er aandacht voor het slavernijverleden. Op 21 en 22 augustus presenteren Noordstaat en Up North spoken word, dans en muziekproducties in de Kameleon op het festivalterrein. Bij de voorstellingen wordt met aangrijpende teksten gereflecteerd op het slavernijverleden van Groningen, Nederland en de rest van de wereld en de doorwerking daarvan op het heden.

Museumnacht
In Groningen wordt dit jaar voor het eerst de Remco Ekkerspoëzieprijs uitgereikt. De Schrijversvakschool Groningen koppelt het thema van de wedstrijd aan Bitterzoet Erfgoed. Dichters worden uitgedaagd om na te denken hoe je poëzie van slavernij maakt en welk perspectief je kiest. Op 10 september treden de deelnemers op in het Groninger Museum tijdens de Museumnacht, waarbij dan ook de winnaar bekend zal worden gemaakt. Tijdens de Museumnacht zijn er tussen 19.00 en 01.00 uur in verschillende musea workshops te doen, waarbij een speciaal Bitterzoet Erfgoed-programma gevolgd kan worden. Dat is tevens de laatste kans om de tentoonstellingen te bezoeken, omdat daarna de manifestatie ten einde loopt.

Meer informatie over het programma vind je op deze website.