Buschauffeurs leggen op 16 september in het hele land het werk neer, regionale staking op 9 september

nieuws
Foto Casper Slotboom. Reisinformatie Qbuzz werkt niet.

Buschauffeurs gaan de komende weken op verschillende dagen het werk neerleggen. Op vrijdag 16 september vindt een landelijke stakingsdag plaats. Dat meldt vakbond FNV.

Van dinsdag 6 september tot en met vrijdag 9 september vinden regionale stakingen plaats, waarbij op 9 september in Groningen gestaakt wordt. De stakingsacties zijn een vervolg op estafettestakingen die voor de zomer in het hele land werden gehouden. Medewerkers van regionale vervoersbedrijven willen een betere cao. “De sector moet aantrekkelijker worden, zodat nieuw personeel aangetrokken kan worden”, vertelt Marijn van der Gaag van FNV Streekvervoer. “Op dit moment is er veel verloop, met personeelstekorten als gevolg. Daardoor stijgt de werkdruk en daarmee ook het ziekteverzuim.”

“We luiden tegelijkertijd de noodklok over de verschraling van de dienstregeling”
De vakbonden begrijpen dat de acties voor reizigers vervelend zijn. “Dat de leden toch staken, laat zien hoe hoog de nood is”, zegt Van der Graag, die aanvult dat de stakingen ook in het belang zijn van de reizigers omdat tegelijkertijd de noodklok wordt geluid over de verschraling van het streekvervoer. De afgelopen jaren is zo’n dertig procent van de ritten verdwenen. “In alles is te zien dat de directies van de vervoerbedrijven maar één ding voor ogen hebben: bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen. Personeel lijdt daaronder door slechte arbeidsvoorwaarden en de reiziger door steeds slechter streekvervoer, door het schrappen van lijnen.”

“Openbaar vervoer zou niet om winst moeten draaien”
De verschraling wordt met name gemerkt op het platteland. “Streekvervoerbedrijven laten verliesgevende lijnen in de buitengebieden los en ruilen die in voor steeds meer drukbezette lijnen in de Randstad. Maar openbaar vervoer zou niet om zoveel mogelijk winsten moeten draaien, het is voor veel mensen een basisbehoefte. Er moet een kentering komen in het systeem wat we nu hebben. In plaats van winst gedreven, moet het weer service gedreven worden.”

In Groningen zal gestaakt worden door vervoersbedrijf Qbuzz. De treinen van Arriva blijven rijden, omdat deze medewerkers onder een andere cao vallen.