Tönnis de Vries: “Het fietsen in de bergen viel toch wat tegen”

oogochtendshow
Foto: OOG TV

Tönnis de Vries uit Groningen is maandag begonnen aan zijn 3.000 kilometer lange fietstocht door Spanje en  Portugal. Hij doet dit om geld in te zamelen voor een goed doel.

Om zijn voortgang in kaart te brengen, belt de OOG Ochtendshow wekelijks met hem voor een update. Met deze fietstocht wil de Stadjer 25.000 euro ophalen voor de stichting WelMobiel. Dat geld is bestemd voor een nieuw vervoermiddel, waarmee ook mensen in een rolstoel wijkvervoer kunnen krijgen. In totaal is daar 70.000 euro voor nodig, De Vries hoopt 25.000 euro hier aan te kunnen bijdragen.

Eerst even bijkomen

Afgelopen zaterdag vloog Tönnis de Vries naar Gerona. Het plan was om zondag meteen te gaan fietsen, maar hij besloot toch eerst even wat te acclimatiseren bij een kameraad. Maandag om 12 uur is hij begonnen te fietsen vanuit Cerberre, bij de Frans-Spaanse grens. Hij heeft ongeveer 50 kilometer gefietst en is nu in Cadaqués, de geboorteplaats van de Spaanse kunstenaar Dalí. Het was een beetje van de route af, maar hij vond het wel de moeite waard dat te doen. Zo heeft hij ook bij het standbeeld van Dalí gezeten en hij belt vanaf de straat waar het voormalige huis van Dalí staat, zo vertelt De Vries.

Reisplanning

De Vries gaat de komende zes weken 3.000 kilometer afleggen. Zo gaat hij vanaf Cadaqués via Barcelona naar en Valencia richting Almería, naar Málaga en Sevilla te gaan. Hij was eerst van plan de reis van Gerona naar Andalucía nemen, maar hij merkte maandag dat het fietsen in de bergen toch tegenviel. Daarom heeft hij besloten een andere route te kiezen, waarbij hij zoveel mogelijk de kust zal volgen.

Vanuit Sevilla gaat het verder naar Lissabon en dan Porto en via Santiago, Bilbaõ, San Sebastian om dan op 28 augustus, op Bommen Berend dag, te eindigen in Biarritz.

Voor vandaag hoopt hij 90-100 kilometer te zullen afleggen en morgenavond in Barcelona te zullen aankomen.

Tekst gaat onder afbeelding verder
Overzichtskaart fietsroute Tönnis de Vries update 01

Heet weer

In Nederland krijgen we vandaag flink warm weer en in Spanje is het niet veel koeler. Toch valt weer niet tegen, zegt De Vries. Zondag was de temperatuur rond de 37 graden, maar omdat hij er een rustdag van had gemaakt was het wel te doen. Het is de verwachting dat de temperatuur vandaag niet boven de 30 graden uitkomt. De Vries is voor vandaag wel van plan om tot 14:00 uur extra veel kilometers te maken. Maar ondanks dat zegt De Vries nog weinig last te hebben van de hoge temperaturen.

Opbrengst

Zoals gezegd, de fietstocht is bedoeld om geld in te zamelen voor een nieuw vervoermiddel voor WelMobiel. De Vries heeft als doel gesteld om 25.000 euro binnen te halen, maar hij weet niet of dit een reëel doel is. Hij pint zich hier dan ook niet op vast, maar zegt met iedere vorm van opbrengst blij te zullen zijn. Mensen kunnen voor een bepaald bedrag steunen, of een bedrag van € 0,01 per kilometer. Dit kan via de actiesite Groeiend Groen.

Volgende week, volgende update

Volgende week dinsdag belt de Ochtendshow rond 8.10 uur weer voor een update. De Vries verwacht dan in Valencia te zullen zijn, maar dat is niet zeker. “Je weet nooit wat je op je pad tegenkomt en ik heb niet mijn hele reis volledig uitgestippeld”, zegt hij, “daarnaast kom ik ook wel eens een berg tegen die voor mij niet te nemen is, dus het is een beetje kijken hoe het loopt.”

Hieronder het volledige reisverslag van Tönnis de Vries, zoals het te horen was in de OOG Ochtendshow: