Station Groningen Noord krijgt nieuw leven ingeblazen

De komende tijd vinden er meerdere vernieuwingen plaats aan station Noord. De komst van een buurtrestaurant en diverse andere voorzieningen, moeten bijdragen aan een veiliger en toegankelijkere locatie.

Stationsmanager bij NS Stations, Radjan Barhoe, ziet dat het Noorderstation toe is aan vernieuwing. Hij hoort geregeld van buurtbewoners dat zij zich niet verbonden voelen met de locatie. ‘Als je mensen vraagt naar Groningen Noord, hebben ze daar vaak een negatief gevoel bij. Ze vinden het onveilig en donker.’ Dat is zonde, volgens de stationsmanager en vindt het tijd om dat te doorbreken.

Op de schop
Momenteel wordt er flink gesleuteld aan het station. Zo is onlangs de lekkage in het dak aangepakt en loopt er een onderzoek naar de toegankelijkheid van de hellingbanen. Daarnaast worden de rijwielstallingen uitgebreid en loopt er een onderzoek om de overkapping van beide perrons constructief aan te passen voor het plaatsen van zonnepanelen.

Horeca
Sinds donderdag is het station ook een nieuwe horecagelegenheid rijker. Restauranteigenaar Monty Albadawi ziet volop kansen en wil de verbinding aangaan met de buurt. De voorgaande restauranteigenaar zat 25 jaar op de stationslocatie. Na een brand stond het pand twee jaar lang leeg. ‘Het was een beetje verwaarloosd’, zegt Albadawi. ‘Dan snap ik dat de omgeving het een grimmige plek vindt.’ Met zijn nieuwe eetgelegenheid wil hij het gebied rondom het station nieuw leven inblazen.

Vol goede moed
Ook NS kijkt uit naar de nieuwe invulling van het station. ‘Het hoort bij de buurt’, aldus Barhoe. De stationsmanager hoopt daarom dat de locatie niet alleen functioneel wordt bezocht om de trein te halen, maar dat het een verbindende rol zal krijgen in de nabije omgeving. Albadawi: ‘Als het goed is gaan we dat met zijn allen oppakken, ik kijk ernaar uit.’

 

Deel dit artikel: