Stadspartij wil dat windroos op plek Grote Markt blijft liggen: “Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”

nieuws
Foto: Peter Troudes

De fractie van Stadspartij 100% voor Groningen wil dat de windroos op de huidige plek op de Grote Markt blijft liggen. De partij heeft samen met de Partij voor het Noorden en de PVV een motie ingediend.

“De komende periode wordt de Grote Markt heringericht, waarbij de windroos verplaatst gaat worden naar het gedeelte waar de bomen komen te staan”, vertelt fractievoorzitter Amrut Sijbolts. “Wij vinden dat je de windroos vanuit historisch perspectief niet moet verplaatsen. Daar komt bij dat in 1995, bij vijftig jaar bevrijding, een koker is begraven, precies onder het hart van de windroos, die pas op 5 mei 2995 opgegraven mag worden. Dat is notarieel vastgelegd. Uit berichten in de media begrijpen wij dat de kunstenaar ook helemaal niet op de hoogte is gebracht van de verhuizing.”

“Mensen hadden niet in de gaten dat de windroos zou verhuizen”
Toch lijkt de motie mosterd na de maaltijd. Vorig jaar herfst stemde de Groningse gemeenteraad in met de plannen om de Grote Markt te herinrichten. “Als partij hebben wij tegen deze plannen gestemd. En ik moet je eerlijk bekennen dat mij nooit duidelijk is geworden dat ook de windroos zou gaan verhuizen. Wij vermoeden ook dat veel mensen in de stad dit ook niet in de gaten hadden. De erfgoedvereniging Heemschut trok vorige week aan de bel, en dat heeft de ogen geopend. Dat zie je ook wel aan de vele reacties die dat bericht heeft opgeleverd.”

“Nieuwe raad, nieuwe ronde, nieuwe kansen”
Maar is het niet te laat? “We hebben een nieuwe raad, dus een nieuwe ronde, nieuwe kansen. En voor dit onderwerp geldt, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. We hebben nu de informatie helder op tafel. En dan lijkt het mij zinvol om daar nog eens over te discussiëren. Je gaat iets aanpassen wat voor veel mensen een grote waarde heeft.” Op de vraag of andere partijen al gereageerd hebben zegt Sijbolts: “Alleen de Partij voor het Noorden en de PVV hebben zich uitgesproken. Van andere partijen heb ik niks gehoord.”

Koker op twee meter diepte
De windroos met de meridianen is een ontwerp van S.J. Bouma uit 1926. Uit historische gegevens blijkt dat de huidige windroos herinnert aan een soortgelijke windroos die vroeger ten noorden van het oude stadhuis lag. Centraal in de windroos staat de tekst ‘5 Mei 1995 50 jaar bevrijding. 5 Mei 2995 duizend jaar in vrijheid verder’. Onder de windroos bevindt zich op twee meter diepte een koker met daarin een microfilm met zestig krantenpagina’s. Notarieel ligt vast dat deze koker pas op 5 mei 2995 om 12.00 uur ’s middags mag worden opgegraven.

Bond Heemschut: “Laat het zoals het nu is”
De erfgoedvereniging Heemschut noemt het verplaatsen van de windroos een historische fout. “Als het gaat om de windroos, die in het centrale deel van de Grote Markt ligt, dan mag dit blijven zoals het nu is”, zegt Gijsbert Boekschoten van Heemschut vastberaden. “De windroos zegt iets over de geschiedenis van Groningen als Hanzestad. Een historisch aspect dus. Daarnaast heeft de windroos op de huidige plek alles meegemaakt wat er in de afgelopen honderd jaar gebeurd is. Duitse soldaten zijn er met hun laarzen overheen gestampt, Canadese geallieerden zijn er bij de bevrijding over heen gekropen en het heeft de talloze meikermissen gezien.” Boekschoten noemt de verplaatsing ook niet duurzaam.

Deel dit artikel: