Heemschut: “Verplaatsen windroos Grote Markt is historische fout”

nieuws
De windroos op de Grote Markt. Foto is gemaakt tijdens de opbouw van het Oktoberfest in 2021. Foto: webcam Grote Markt

Het verplaatsen van de windroos op de Grote Markt naar een nieuwe locatie is een historische en ook een duurzame fout. Dat zegt erfgoedvereniging Heemschut.

Dit najaar wordt gestart met de herinrichting van de Grote Markt. Met het busluw maken is het de bedoeling om van de Grote Markt en directe omgeving een aantrekkelijker verblijfsgebied te maken. Deze werkzaamheden moeten in 2024 afgerond zijn. Werkzaamheden die ten koste gaan van de grote windroos met meridianen. Het gaat om een ontwerp van S.J Bouma uit 1926. In het nieuwe ontwerp wordt de ster verplaatst naar een bomengroep waar straks activiteiten mogelijk zijn als spelen, ontmoeten, theater of kleine evenementen.

“Duitse soldaten hebben er over heen gelopen”
“Als het gaat om de windroos, die in het centrale deel van de Grote Markt ligt, dan mag dit blijven zoals het nu is”, zegt Gijsbert Boekschoten van Heemschut vastberaden. “De windroos zegt iets over de geschiedenis van Groningen als Hanzestad. Een historisch aspect dus. Daarnaast heeft de windroos op de huidige plek alles meegemaakt wat er in de afgelopen honderd jaar gebeurd is. Duitse soldaten zijn er met hun laarzen overheen gestampt, Canadese geallieerden zijn er over heen gekropen en het heeft de talloze meikermissen gezien.”

“Van een gemeentebestuur dat de mond vol heeft van duurzaamheid had ik iets anders verwacht”
Boekschoten vindt het ook niet duurzaam: “Je hebt het over een hele mooie bestrating met prachtige granietblokken. Het ligt er nog prachtig bij. Dan is het heel erg ‘onduurzaam’ om het op deze locatie weg te halen. Ik had van het huidige gemeentebestuur, dat de mond vol heeft van duurzaamheid, echt iets anders verwacht.” Op de vraag of er nog aan knoppen gedraaid kan worden omdat de werkzaamheden nog niet begonnen zijn zegt Boekschoten: “Ik hoop dat men inziet dat het historisch fout is om dit weg te halen vanaf deze plek. Ik plaatste vanmiddag een berichtje op sociale media, ook met deze strekking, en daarin kregen we behoorlijk wat bijval. Ik hoop dat alsnog de ogen open gaan tijdens de planontwikkeling, en dat men van deze windroos af blijft.”

Windroos
Uit historische gegevens blijkt dat de huidige windroos herinnert aan een soortgelijke windroos die vroeger ten noorden van het oude stadhuis lag. Centraal in de windroos staat de tekst ‘5 Mei 1995 50 jaar bevrijding. 5 Mei 2995 duizend jaar in vrijheid verder’. Onder de windroos bevindt zich op twee meter diepte een koker met daarin een microfilm met zestig krantenpagina’s. Notarieel ligt vast dat deze koker pas op 5 mei 2995 om 12.00 uur ’s middags mag worden opgegraven.

Deel dit artikel: