Stadse filmmaker zoekt opnamelocatie: “Je zoekt de perfecte match”

Filmmaker Roman Hageman uit Stad gaat komende herfst zijn film ‘Koortsdroom’ filmen. Hij is echter nog op zoek naar een opnamelocatie.

Hoi Roman! Een opnamelocatie …
“Klopt. We gaan op diverse plekken filmen. En er is al heel veel geregeld. Maar we zoeken nog een woning waar we kunnen filmen. In de film is dit ‘het huis van oma’, het heeft een belangrijke rol en het moet daarom perfect zijn. Eigenlijk ben je op zoek naar de perfecte match. We hebben inmiddels al wat locaties bekeken. Maar we hebben het idee dat er wellicht nog wel meer mogelijkheden zijn.”

In het verleden hebben we vaker met je gesproken over je nieuw te realiseren film. Over welke film hebben we het precies?
“De film krijgt de titel ‘Koortsdroom’. Het doel van deze film is om het taboe over psychoses te doorbreken en ze bespreekbaar te maken. Aanleiding om juist een film te maken over dit onderwerp is omdat een goede vriend van mij een aantal jaren geleden in een psychose terecht kwam. Gelukkig gaat het nu met hem heel goed, maar ik heb wel gemerkt dat het heel lastig is om over zoiets te praten. Het stigma dat over psychoses heerst, is heel groot. Psychoses zijn omgeven met aannames. In een samenleving waarin we steeds meer tegenover elkaar komen te staan, wordt het steeds relevanter om hier aandacht voor te hebben.”

Nu kan ik me herinneren dat het aanvankelijk het idee was om de film in september op te gaan nemen …
“Klopt. De afgelopen maanden hebben we een crew samengesteld en hebben we ook de cast rond gekregen. Op een gegeven moment ga je dan plannen. September viel al snel af omdat de hoofdrolspeler in deze periode niet beschikbaar is. Ergens vind ik het ook niet erg dat het oktober wordt. Het geeft wat productionele rust, zodat we meer tijd in de voorbereiding kunnen steken, en ook de omstandigheden zijn in oktober waarschijnlijk beter. Het is volop herfst. En vallende bladeren en mist zijn wel de ingrediënten die bij deze film zouden passen.”

Terug naar de locaties …
“Ja. Zoals ik al zei hebben we al heel veel geregeld. Een aantal scènes vinden plaats in het ziekenhuis. Daarvoor kunnen we terecht bij hbo Verpleegkunde op de Hanzehogeschool. Ook hebben we overeenstemming bereikt om een aantal scènes te filmen in de kerk van Grijpskerk. En nu zijn we nog op zoek naar een woning waar we een aantal scènes kunnen filmen. We zoeken een woning in, of in de buurt van Grijpskerk. Dit omdat het productietechnisch het makkelijkste is omdat we al opnames doen in Grijpskerk. Maar in principe zeggen we dat woningen tussen Grijpskerk en Stad, dus bijvoorbeeld in Zuidhorn en Aduard, ook in aanmerking komen.”

Wat zoeken jullie ongeveer?
“De woning moet aan een aantal aspecten voldoen. ‘Deurtje bellen’ is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel in de film dus de voordeur mag niet een raam hebben met doorzichtig glas. Qua woning zoeken we een pand dat tussen de jaren zestig en jaren tachtig is gebouwd, dit kan een rijtjeswoning zijn, maar vrijstaand mag ook.”

Stel nu dat ik in zo’n huis woon, en het lijkt me als eigenaar leuk om jullie de mogelijkheid te bieden. Wat kan ik verwachten?
“Ik denk dat het belangrijk is om je te realiseren dat je weet waar je aan begint. Je krijgt namelijk dertig man over de vloer. We zijn verzekerd dus als er tijdens de opnames iets mis gaat, dan hoef je je geen zorgen te maken. Onze crew bestaat onder andere uit een schoonmaker. Als we klaar zijn zorgen we er voor dat alles er weer netjes uit ziet.”

Als ik nu iemand ben die van zijn gasten verlangt dat de schoenen bij de voordeur uit gaan, dan hoef ik dus niet te reageren?
“Dat zal je voor jezelf moeten beslissen. We denken twee dagen nodig te hebben voor de opnames in de woning. De opnames vinden plaats in de woonkamer, keuken, slaapkamer, gang en buiten. Het kan zijn dat we het interieur een beetje moeten aanpassen. We werken met onze eigen materialen, dus het kan zijn dat we een tafel omwisselen voor onze eigen tafel, omdat die beter in het verhaal past. Maar voor alles geldt, alles zal weer teruggebracht worden in de situatie zoals we het bij het begin aantroffen.”

Hebben jullie al reacties binnen?
“Ja. We hebben ook al wat locaties bekeken, maar we hebben het idee dat er nog meer in de hoge hoed zit. Daarom hebben we bijvoorbeeld ook flyers opgehangen. En dat is het leuke van een dorp, mensen zijn heel behulpzaam. Er worden contacten gelegd, er worden mensen gevraagd. De precieze draaiplanning is nog niet bekend, maar we verwachten de opnames in de week van 24 tot 28 oktober te plannen.”

Mensen die op zoek zijn naar meer informatie, of in de periode van 24 tot 28 oktober mee willen werken, kunnen contact opnemen met Roman door een mail te sturen naar dit adres.

Deel dit artikel: