Samenscholingsverbod ‘Gele Loper’ gaat vrijdag in

nieuws
Foto: 112 Groningen

In het hele gebied tussen het Gedempte Zuiderdiep, de Schoolholm, de Akerkhof, de Vismarkt en de Pelsterstraat geldt vanaf vrijdag een samenscholingsverbod. Dat betekent dat mensen die met meer dan twee personen bij elkaar komen in het gebied in een boete kunnen krijgen.

In de praktijk betekent het verbod niet dat iedereen die met meer dan twee mensen bij elkaar is in de “Gele Loper” meteen wordt weggestuurd door handhavers en politieagenten. Maar groepen die lijken te vallen onder drugsgebruikers, drugsdealers en zogenoemde ‘omhangers’ (personen die de “nachtscène” komen bekijken) die zich niet aan het verbod houden, kunnen zeker bekeuring verwachten.

Het verbod geldt in het gebied, wat is aangegeven op de onderstaande kaart. De tekst gaat verder onder de afbeelding:

Kaart via OpenStreetMap
Besluit volgt op dodelijke schietpartij

Het samenscholingsverbod duurt zeker een jaar. Burgemeester Koen Schuiling nam het besluit vorige week, naar aanleiding van de dodelijke schietpartij van zaterdag 9 juli in de Haddingestraat. Uit klachten van omwonenden blijkt dat er steeds meer overlast is door drugsdealers. Naast het verbod komt er komend jaar structureel toezicht door politie en handhaving. Er was sinds vorig jaar al cameratoezicht.