Samenscholingsverbod en sluiting café Haddingestraat

De gemeente doet per direct café D’Olle Grieze in de Haddingestraat op slot. Dat heeft burgemeester Koen Schuiling woensdag bekendgemaakt. De sluiting geldt voor minimaal drie maanden.

Het besluit is genomen naar aanleiding van de dodelijke schietpartij van afgelopen zaterdag. Bovendien komt er een samenscholingsverbod in de zogenoemde Gele Loper, het gebied tussen het Zuiderdiep en de Vismarkt. Uit klachten van omwonenden blijkt dat er steeds meer overlast is door drugsdealers. Schuiling zegt die zorgen buitengewoon serieus te nemen.

Er komt structureel toezicht door politie en handhaving. Daarnaast wordt op zeer korte termijn samen met politie, bewoners en ondernemers gesproken en gekeken naar aanvullende maatregelen om de veiligheid in het gebied te borgen. Er was sinds vorig jaar al cameratoezicht.

De schietpartij van zaterdag kostte een 50-jarige man uit Leeuwarden het leven. Twee andere mannen raakten gewond. De schutter, een drugsdealer, werd kort daarop ingerekend. De dagen vóór de fatale schietpartij had de politie ook al enkele dealers aangehouden, waaronder één in een horecapand.