Partij voor de Dieren: “Strengere regelgeving en handhaving voor wadlopen is noodzakelijk”

oogochtendshow

De verstoring van kwetsbare Waddennatuur door grote groepen wadlopers neemt toe, zo constateert de Partij Voor De Dieren.

De provincies Groningen en Friesland moeten strengere regels opstellen voor de organisatoren van wadlooptochten, vindt de Statenfractie van de partij. Op weg van dijk naar zee worden broedende vogels verstoord, kweldernatuur platgetrapt en vee verjaagd. Ook is er sprake van parkeeroverlast. Boeren en landschapsbeheerders zijn op sommige plaatsen al overgegaan tot het afsluiten van gebieden.

Vermarketing waddengebied

Als het aan de PvdD ligt moet de vermarketing van het Waddengebied stoppen, maar ze begrijpen dat dat wat te hoog gegrepen is. Daarom wil de partij dat er in ieder geval heel duidelijke regels komen om de overlast voor vogels en andere natuur tegen te gaan. Fractievoorzitter Ankie Voerman zegt: “We hebben genoeg ruimte voor onszelf gecreëerd. Om dan zo’n belangrijk natuurgebied te verstoren is wat ons betreft uit den boze.” Helemaal verbieden is niet mogelijk, zo constateert zij zelf ook, maar dat kwelders worden doorkruisd terwijl vogels zitten te broeden en dat is wat de partij betreft meer dan een brug te ver.

Regels en handhaving

Volgens Partij Voor De Dieren schiet momenteel naast de regelgeving ook de handhaving tekort, terwijl dat de taak is van de provincie. Daarom heeft de Statenfractie van de partij hierover vragen gesteld, om te zien hoe dit nu gebeurt en hoe het kan worden verbeterd. De provincie zal onderzoek verrichten naar de kwestie en hier later op terugkomen.

Partij Voor De Dieren fractievoorzitter Ankie Voerman was aan de telefoon bij OOG Ochtendshow om het onderwerp toe te lichten.