Opnieuw waarschuwing voor zwemmers in Kardingerplas vanwege blauwalg

nieuws
Foto: André Huitenga

Ondanks de maatregelen die Waterschap Noorderzijlvest, de provincie en de gemeente Groningen de afgelopen jaren hebben genomen, is het dit jaar weer niet gelukt om de Kardingerplas blauwalg-vrij te houden.

Vanaf dinsdagmiddag is er opnieuw een waarschuwing afgegeven richting zwemmers in het Zilvermeer (beter bekend als de Kardingerplas). Blauwalgen zorgen voor een vergrote kans op huidirritatie of maag- en darmklachten.

De afgelopen jaren kwam blauwalg veelvuldig voor in het Zilvermeer. De gemeente startte daarom vorig  met een proef met een pomp, die de blauwalg moet gaan afvoeren. Halverwege mei 2022 werd al duidelijk dat deze proef tot nu toe slechts voor een kleine afname van blauwalg heeft gezorgd in de Kardingerplas.

Ook bij strand De Lijte bij het Paterswoldsemeer zit blauwalg in het water. Half juni gaf de provincie Groningen daarom een negatief zwemadvies uit voor deze zwemlocatie.