“Geen garantie dat we niet te maken gaan krijgen met blauwalg, heel complex probleem”

nieuws
bron foto: Elin Stil

Het gemeentebestuur kan geen garantie geven dat we de komende maanden niet te maken gaan krijgen met blauwalg of zwemmerseczeem in de meren en plassen in de gemeente. Dat heeft wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) woensdag gezegd tijdens het Politieke Vragenuur.

Chakor reageerde daarmee op vragen van de fracties van GroenLinks en de PvdA: “Ik kan het mij nog goed herinneren”, mijmert raadslid Joren van Veen van de PvdA. “Twintig jaar geleden stond ik met een aantal vriendjes beteuterd aan de rand van de Kardingerplas. Er kon daar niet gezwommen worden vanwege blauwalg. Nu twintig jaar later is dat een probleem dat er nog steeds is. Terwijl het belangrijk is dat er mogelijkheden zijn om openbaar te kunnen zwemmen, zeker voor mensen met een krappe portemonnee. Vorig jaar is er een pilot geweest met een pompje op het Hoornsemeer. Hoe is dat verlopen, en heeft het College vertrouwen dat de genomen maatregelen afdoende zullen zijn?”

Wethouder Chakor (GroenLinks): “Complex probleem”
Wethouder Chakor: “Wij delen de mening dat het belangrijk is dat er vrij gezwommen kan worden. We hebben echter te maken met blauwalg. Een fenomeen dat niet alleen in Groningen een probleem is, maar in het hele land. Vanwege voedselrijk water door stikstof en fosfaten gedijt blauwalg heel goed. Dat proces wordt versterkt door de warmere omstandigheden. Het probleem is heel complex. Er zijn heel veel knoppen waar aan gedraaid kan en moet worden. En het is afhankelijk van factoren als de diepte van de plas, de kwaliteit van de bodem, de aanvoer van water.”

“Pompje is niet de oplossing”
“Bij de Kardingerplas zijn we bijvoorbeeld al jaren bezig om de waterkwaliteit te verbeteren. Dat doen we samen met het waterschap. Alleen is er niet één oplossing. Er moeten vele stappen worden gezet. Er werd in de vraagstelling al even gerefereerd naar het pompje. Dat was een pilot om te kijken of een circulatiesysteem de oplossing is. Het blijkt dat dit een klein beetje helpt. Het is niet de oplossing. De komende periode gaan we kijken hoe we dit verder aan kunnen pakken, waarbij we samenwerken met het waterschap en met Arcadis.”

“Geen garantie”
“Als het gaat om de aanpak van zwemmersjeuk op de Hoornseplas en Paterswoldsemeer. In juni komen en resultaten van een onderzoek beschikbaar. Wel heb ik begrepen dat een eerste vangactie geen besmette slakken heeft opgeleverd. En dat is positief. Maar als u mij vraagt of ik een garantie kan geven dat we alle wateren de komende maanden open kunnen houden, nee. Die garantie kan ik niet geven. Maar we hebben wel oog voor het probleem, en we werken samen met diverse organisaties aan een oplossing. Alleen is een oplossing afhankelijk van meerdere factoren.”

“Werk aan de winkel”
Van Veen: “Het is mij duidelijk dat het een ingewikkeld probleem is. Toch heb ik het gevoel dat er misschien vanuit de gemeente nog wel een tandje bij kan. Kunnen we misschien lessen leren van andere gemeenten? Is er een structurele aanpak mogelijk?” Chakor: “Ik ben het eens dat we er voor moeten zorgen dat zwemplekken toegankelijk moeten zijn en schoon moeten blijven. Het lijkt me goed om met de raad te gaan kijken hoe het er voor staat met het zwemwater. Daarnaast. De communicatie rond blauwalg en zwemmersjeuk ligt nu bij de provincie, die in zulke gevallen borden plaatst. Het lijkt me goed om ook hier naar te kijken, waarbij we misschien ook mensen op andere manieren kunnen informeren waar er veilig gezwommen kan worden. Dus er is genoeg werk aan de winkel.”