Noaberhof werpt handdoek definitief in de ring, CDA wil opheldering van college

nieuws
Foto: Demonstratie voor Knarrenhof

In veel Nederlandse gemeenten wordt samengewerkt met de Stichting Knarrenhof, maar dat lukte niet in de gemeente Groningen. De samenwerking verliep zo slecht, dat de stichting Noaberhof vorige week besloot zichzelf op te heffen. De raadsfractie van het CDA wil weten hoe het zover heeft kunnen komen.

Nadat DvhN donderdag bekend maakte dat de stichting Noaberhof zichzelf opheft, na zich jarenlang te hebben ingezet om twee kleinschalige hofjes voor senioren aan te leggen in de gemeente, stelt de CDA-fractie in de gemeenteraad vrijdag schriftelijke vragen over de gang van zaken aan het gemeentebestuur.

Gemeente stopt met praten

Waar zeven andere gemeenten in Nederland samenwerkten met de stichting Knarrenhof (de door Noaberhof gekozen partner) bij de aanleg van kleine woonhofjes voor ouderen, stopte Groningen in april vorig jaar met gesprekken met deze stichting, omdat het contact naar eigen zeggen al tijden moeizaam verliep. Dat gebeurde, nadat de Noaberhof een maand eerder een demonstratie organiseerde voor de aanleg van seniorenhofjes.

De gemeente besloot begin dit jaar zelf twee seniorenhofjes te bouwen in Meerstad en Garmerwolde. Noaberhof (en haar partner Knarrenhof) hoopten dat het nieuwe college ook hun plannen opnieuw tegen het licht zou willen houden.

Lijmpoging via mediator

Maar de gemeente weigert opnieuw met Knarrenhof samen te werken, zo stelt het CDA. De partij wil daarom nogmaals uitleg van het college over de reden van de gestrande samenwerking met de aanjager van nieuwe seniorenhofjes.

Een mediator tussen de stichting en de gemeente kan volgens het CDA misschien uitkomst bieden. Mocht een dergelijke lijmpoging succesvol zijn, dan zou een samenwerking in andere gebieden van de Stad (De Held en de Suikerzijde) alsnog tot de mogelijkheden behoren.