JOVD: ‘Onbegrijpelijk dat Groningers zonder woning langer moeten wachten vanwege vogels’

nieuws
Foto: Voormalige vloeivelden van de Suiker Unie - maps.google.nl

JOVD Groningen noemt het besluit van de rechter om de voorbereiding van de bouw van 750 woningen op het voormalige Suikerunieterrein opnieuw stil te leggen onbegrijpelijk.

De voorzieningenrechter deed maandag uitspraak in een kort geding tussen de gemeente Groningen en verschillende natuurorganisaties. Voorzitter Tom Boer van JOVD Groningen: “Het kan toch niet dat we de Groningers zonder woning nog langer laten wachten voor een aantal vogels?” Het beoogde terrein voor de woningbouw is al langer onderwerp van discussie vanwege de unieke natuur en de verschillende diersoorten die er leven. Boer baalt: “Ondanks het feit dat de provincie drie alternatieve plekken voor de geoorde futen heeft aangedragen, was ook dat niet genoeg. Inmiddels zijn we al bijna twee jaar verder en is de woningnood alleen maar groter geworden.”

“Er zouden in de vorige periode, van 2018 tot 2022, 3.500 woningen bij moeten komen, wat niet is gelukt. Met deze vertragingen lossen we de problemen natuurlijk nooit op.” De JOVD komt ook met een advies aan de gemeente en de provincie. “De nieuwe coalitie in de gemeente Groningen heeft de ambitie om 2.400 betaalbare woningen bij te bouwen. Dat gaat nooit lukken als er procedurele fouten worden gemaakt en men teruggefloten wordt door de rechter. Wij roepen de gemeente en de provincie dan ook op om zorgvuldig de procedures te onderzoeken en na te leven alvorens er in alle haast gebouwd gaat worden. Het is belangrijker dat Groningers een dak boven hun hoofd hebben dan dat natuurorganisaties dit steeds proberen tegen te houden door fouten van de decentrale overheden.”