“Het koelt komende nacht heel langzaam af, woensdagavond kans op stevige buien”

nieuws
Foto: Robert van der Veen - niekerknieuws.nl

Het temperatuurrecord voor de provincie Groningen werd dinsdag niet verbroken, maar volgens OOG-weerman Johan Kamphuis is de kans wel groot dat het minimumrecord verbroken gaat worden.

Hoi Johan! De warme dag zit er op …
“Klopt. Eigenlijk is het qua weerbeeld ook verlopen zoals ik van tevoren voorspeld had. Op het KNMI-station in Eelde werd het 35,6 graden, daarmee werd het record niet verbroken. Maar zoals ik ook al eerder had aangegeven, dan moet alles meezitten. De warmste temperatuur werd vandaag gemeten in Maastricht, daar werd het 39,5 graden. Daarmee is er dus op geen enkel officieel meetstation de 40 graden behaald. Lokaal kan dit mogelijk wel gebeurd zijn.”

Het is nu aan het einde van de avond. Ik hoor buiten nog veel rumoer. Mensen zijn aan het keuvelen, zijn muziek aan het luisteren …
“Het is een Spaanse avond. Het koelt maar heel moeizaam af. Het waait niet, en de bovenlucht is nog warm. Als we dan gelijk het minimumrecord er bij pakken dan staat deze op 21,5 graden, behaald op 26 juli 2019. Ik verwacht dat komende nacht warmer gaat verlopen. De laagste temperaturen worden bij het krieken van de dag bereikt. Daar moet ik wel bij zeggen dat het KNMI-station bij Eelde leidend is. Die staan in het veld, en daar koelt het wellicht verder af. Maar in de stad komt het niet onder de 25 graden.”

Hoe gaat de dag woensdag verlopen?
“We beginnen de dag met zonnige perioden. Omdat de nacht warm is verlopen schiet de temperatuur al snel richting de 28 tot 30 graden. In de middag toenemende bewolking waarbij er in het zuiden en oosten van de provincie een kleine kans is op een bui. Deze buien maken onderdeel uit van een storing die, als het Groningen bereikt, eigenlijk al opgedroogd is. In de avond stroomt koelere lucht binnen en vanaf dan is er ook kans op pittige regen- en onweersbuien. Ook in de nacht naar donderdag is er kans op stevige buien.”

Eerder liet je weten dat de temperatuur op donderdag een stap terug gaat doen …
“Klopt. We beginnen de donderdag met buiige regen, daarna perioden met regen. Voor de natuur is dat natuurlijk fantastisch. De middag verloopt droger waarbij de regen langzaam wegtrekt. Wel zal het zonnetje het moeilijk hebben. De maximumtemperatuur ligt rond de 20 graden en er staat een stevige noordwestenwind.”

En daarna? Wordt het daarna weer zomer?
“Ook op vrijdag hebben we te maken met relatief koele lucht en wordt het 19 graden. Op zaterdag wordt het 20 en 21 graden waarbij er af en toe wat wolken zijn en soms de zon zich even laat zien. Op zondag draait de wind naar het zuiden en wordt het 27 of 28 graden. Op maandag liggen de temperaturen tussen de 25 en 30 graden.”

Meer informatie over het weer vind je op deze pagina.