“Het is zo frustrerend dat ons zwembad in Hoogkerk niet open kan, mijn handen jeuken”

nieuws
Foto: Zwembad Hoogkerk

In Hoogkerk heeft men de pee in. De voorzitter van het zwembad in het dorp liet maandag weten dat het zwembad deze zomer niet open gaat. “Dit is zo frustrerend.”

In januari werd in het bad een scheur gevonden waardoor er een streep ging door de openingsdatum van 1 mei. Maandagochtend liet de voorzitter van het zwembad weten dat het onderzoek en het herstel veel langer gaat duren, waardoor het zwembad dit jaar niet meer open zal gaan, en dat het zwemseizoen van volgend jaar ook in gevaar komt.

“Het zwembad hoort bij Hoogkerk”
Ronald Kenter is voorzitter van de Vereniging Wijkraad Hoogkerk: “Onze boodschap is helder: het zwembad moet zo snel mogelijk weer open. Dat is ook het geluid dat wij ventileren in de richting van de betrokken partijen. Voor je beeldvorming, het zwembad heeft een eigen stichtingsbestuur. Wij als VWH kunnen enkel laten horen wat wij vinden, maar hebben geen invloed op het reilen en zeilen. Hoe dan ook, het zwembad wordt enorm gemist. Door de ouderen die er in de ochtenden hun baantjes zwommen, maar ook door de kinderen en jongeren die er nu niet kunnen ravotten. Het zwembad hoort bij Hoogkerk. Dat is onze heldere boodschap.”

“Het zwembad dient een maatschappelijk belang”
Secretaris Benne de Jong van VWH is het daar mee eens: “Wat hier gebeurt is heel triest. In januari is de scheur ontdekt. Maar een half jaar verder zit men nog steeds in de fase van onderzoek doen hoe het heeft kunnen gebeuren en moeten de reparatiewerkzaamheden nog altijd van start gaan. Zo’n scheur is heel vervelend, maar dat er nu niet gezwommen kan worden is heel frustrerend. Kijk naar de temperaturen vandaag. Dan wil je toch een duik nemen in het zwembad? Mijn handen jeuken. En het gaat niet alleen om Hoogkerk hè? Ook bewoners uit omliggende wijken en dorpjes komen hier naar toe. Het dient een maatschappelijk belang.”

“Heel veel mensen worden nu teleurgesteld”
Kenter vult aan: “De mogelijkheden om in een openluchtzwembad te zwemmen zijn in de gemeente Groningen beperkt. Je hebt De Papiermolen en je hebt Ten Boer. En dan houdt het zo ongeveer wel op. Heel veel mensen zijn vergroeid met het zwembad, hebben een abonnement. En al die mensen worden nu teleurgesteld. Leg dat maar eens uit.”

“De Ruskenveense Plas is geen zwembad”
Zwembad-voorzitter Henk Schreuder liet maandagochtend aan OOG Tv weten dat hij de frustratie goed begrijpt. Volgens hem zit er maar één ding op: “Plons maar in het Hoendiep, dat is het dichtstbijzijnde alternatief.” Kenter: “Ik vind deze uitspraak heel jammer. Als alternatief kun je zwemmen in de Ruskenveense Plas, een recreatieplas vlakbij Hoogkerk. Daar was het vandaag ook ontzettend druk. Maar hoe je het ook wendt of keert, het is geen zwembad. Een zwembad is een plek met faciliteiten en met professioneel toezicht waar plezier kan worden gemaakt, waar baantjes gezwommen kunnen worden. Dat plezier kunnen we nu niet beleven. En dat is frustrerend.”

Corona
Ook voordat de scheur was ontdekt was het niet altijd koek en ei. Zo was er in het dorp frustratie over de openingstijden. Kenter daarover: “We hebben een hele gekke tijd achter ons liggen. Door corona hebben veel vrijwilligers hun heil elders gezocht. Daar heeft het zwembad ook last van. Dus ja, ik ken deze verhalen. Maar het probleem nu is dat we helemaal niet meer kunnen zwemmen. En daar moet zo snel mogelijk verandering in komen.”