Groningse moslims druk bezig met voorbereiding Eid Ul-Adha

nieuws
Moslims in Groningen vieren in de Moskee Al-Rahma het Offerfeest. Foto: Al-Rahma Moskee

Groningse moslims zijn druk bezig met de voorbereidingen op Eid Ul-Adha, het Offerfeest. Het feest wordt volgende week zaterdag gevierd.

“Eid Ul-Adha vindt drie maanden na de start van de Ramadan plaats”, vertelt een woordvoerder van de Al-Rahma moskee. “Het is een bijzonder feest dat altijd veel voorbereiding vergt. Het wordt namelijk niet gevierd in onze moskee, maar in de open lucht. De vraag is altijd, waar kunnen we het organiseren? In het westen van het land wijkt men vaak uit naar sportvelden. Wij gaan het dit jaar vieren op Sportpark Noord aan de Iepenlaan.”

“Belooft mooi weer te gaan worden”
De woordvoerder noemt het een belangrijke dag. “Het is één van de belangrijkste dagen in de Islam. Het is het tweede eid-feest. Het trekt altijd veel gelovigen, en ik heb zojuist even gekeken in de weer-app, en het belooft heel mooi weer te worden. Dus eigenlijk kan er niks meer mis gaan.” Bij het gebed zijn zowel mannen als vrouwen welkom.

Eid Ul-Adha
Eid Ul-Adha wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren voor God. Toen Ibrahim ter ere van God zijn zoon wilde doden met een mes, sneed het mes niet. Daarop zou de stem van God hebben geklonken die vervolgens de engel Djibriel naar de profeet Ibrahim stuurde, die zei dat een ram de plaats van de zoon mocht innemen.

Schapenfeest
Tijdens Eid Ul-Adha worden door moslims dieren, die volgens dhabiha geslacht zijn, gegeten. Doorgaans wordt er in Nederland een schaap of lam geslacht, waardoor het feest de bijnaam het Schapenfeest heeft gekregen.

Deel dit artikel: