Fonds voor Beginnende Bands ziet aanmeldingen binnendruppelen: “Het is de perfecte start”

nieuws
Foto: arjmage from FreeImages

Bij het Fonds voor Beginnende Bands zijn de eerste aanmeldingen binnengekomen. Ruud de Vries van Muziekorganisatie Noord kijkt tevreden terug op de eerste maand van het fonds.

“Het begin is altijd spannend”, vertelt De Vries. “Het fonds is begin juni gestart en de vraag is dan: wat gaat er gebeuren. Blijft het oorverdovend stil, of komen er tientallen aanmeldingen binnen. Bij ons gebeurde geen van beiden. We hebben nu een aantal aanmeldingen binnen, en dat is voor ons perfect. Het is een nieuw initiatief, en dat betekent dat het misschien nog niet perfect is. Dat we ons zelf nu niet over de kop hoeven te werken, betekent dat we het ook kunnen perfectioneren, dat we aan knoppen kunnen draaien om het nog beter te maken.”

Duwtje in de rug
Het Fonds voor Beginnende Bands is een initiatief van MON. Het wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Muziekvrienden Groningen. De bedoeling is dat beginnende bands een duwtje in de rug krijgen. Ondanks dat Groningen een stad is met veel muzikaal talent, hebben veel beginnende bands het moeilijk. Welke stappen moet je zetten? Welke richting moet je op? Het fonds helpt daarbij, waarbij de bands zich volledig kunnen toeleggen op het maken van muziek, en de rest geregeld wordt.

Aanmeldcommissie
“Om in aanmerking te komen worden de aanmeldingen beoordeeld door een aanmeldcommissie. We hebben namelijk verschillende voorwaarden gesteld aan de deelname. Zo moet een band onlangs opgericht zijn, en mag men nog geen optredens hebben gedaan. De aanmeldcommissie beslist of een band geschikt is. Dat is geen auditie, maar men moet wel laten horen wat men in hun mars heeft. Inmiddels hebben we twee audities gehad, en een derde staat op stapel.”

September
Hoe die audities zijn verlopen, daar kan De Vries nog niets over zeggen. “De beoordeling wordt gedaan door vier personen. Omdat het bijna zomervakantie is, hebben we gezegd dat de start van het traject in september is. Als je nu begint dan is de zomervakantie een heel raar moment, omdat dan alles stil komt te liggen. Als je in september begint dan kun je echt door gaan, dan kun je een onafgebroken reeks aanbieden. Deze bands krijgen de komende periode te horen of ze in aanmerking komen. Is dat zo, dan krijgen ze een bandcoach toegewezen en gaan ze aan de slag.”

Tien podia in de provincie
En men krijgt niet alleen een bandcoach. “Er gaat geoefend worden in de oefenruimtes bij MON, men gaat de studio in om een CD te maken, en het eerste echte optreden zal hier op het podium van MON zijn. Ook zijn er afspraken gemaakt met tien podia in de provincie. In de stad gaat het om de Walrus, Buckshot en Le Petit Theatre. Daar kunnen de bands gaan optreden, om op die manier ervaring op te doen en om zich in de kijker te spelen.”

“Eén van de aanmeldingen is op een dood spoor terecht gekomen”
De Vries is blij met de eerste aanmeldingen. “Je weet niet wat er op af gaat komen. Maar bij de eerste aanmeldingen zie ik in ieder geval heel veel gedrevenheid en enthousiasme. De eerste groep is een band van een aantal jongelui die tussen de 20 en 25 jaar oud zijn. Zij brengen een bijzondere mix van Brit-pop, Americana en metal-muziek. De tweede band is een duo dat op een dood spoor is geraakt, maar wel heel graag verder wil.”

Meer informatie over het Fonds voor Beginnende Bands is te vinden op deze website.

Verslaggever Marijn Mulder maakte een reportage over het Fonds voor Beginnende Bands:

Deel dit artikel: