Fonds voor Beginnende Bands moet talent in Groningen een duwtje in de rug geven

In Groningen bestaat sinds deze week het Fonds voor Beginnende Bands. Ruud de Vries van Muziekorganisatie Noord, MON, is de initiatiefnemer, waarbij het fonds mogelijk wordt gemaakt door de Stichting Muziekvrienden Groningen.

Hoi Ruud! Hoe ben je op dit idee gekomen om dit fonds op te richten?
“Groningen is een stad met veel muzikaal talent. Dat is te danken aan de goede faciliteiten die er zijn, maar ook omdat Eurosonic Noorderslag al decennia verbonden is aan de stad. Toch hebben beginnende bands het moeilijk. Welke stappen moet je zetten om in de schijnwerpers te komen? In welke richting moet je je bewegen? Bij die onderdelen willen we met het fonds helpen. Dat een beginnende band zich volop kan toeleggen op het maken van muziek, en dat wij als het ware de rest regelen. Dat wij een duwtje in de rug geven met de expertise die wij hebben.”

Nu heeft Groningen in het verleden bands op het podium gekregen die flink wat succes hadden. Ik noem Splitsing, Is Ook Schitterend, MakeBelieve. Is dit dan nodig?
“Hier bij MON heb ik een redelijk beeld van wat er in Groningen gebeurd qua muziek. Ik zie dat er de laatste tijd niet veel nieuwe aanwas bij komt. Met dit fonds willen we de bands die op de drempel staan wat hulp bieden. En dan kun je nu misschien denken aan tieners die hun eerste stappen willen zetten. Maar dit fonds is ook bedoeld voor mensen die in de veertig of vijftig zijn, en die zoiets hebben, ik wil eens een muzikale carrière oppakken. Het is dus eigenlijk voor iedereen.”

Hoe gaat het precies in zijn werk?
“Met het begrip ‘fonds’ zou je kunnen denken dat er geld beschikbaar is. En dat is ook zo. Alleen gaat dat geld niet naar de band, maar wordt het ingezet om de band een eindje op weg te helpen. Hoe dat dan gaat? Stel je hebt onlangs een band opgericht. Als je voor het fonds in aanmerking wil komen, dan verschijn je voor een aanmeldcommissie. Dat is geen auditie, maar je moet ons overtuigen dat wat je wilt levensvatbaar is. Geven wij toestemming dan krijg je een bandcoach en dan ga je aan de slag.”

Is het dan heel veel oefenen?
“Absoluut. Je kunt gebruik maken van de oefenruimtes bij MON, je gaat de studio in en er wordt een CD gemaakt. Het eerste echte optreden zal hier op het podium van MON zijn. Familie en vrienden zijn daarbij welkom, waarbij de band hulp krijgt van de bandcoach en van een professionele geluidstechnicus. Ook hebben we afspraken gemaakt met tien podia in de provincie. In de stad gaat het om de Walrus, Buckshot en Le Petit Theatre. Met die optredens kan de band zich in de kijker spelen en ervaring op doen.”

Het lijkt me ergens ook een risico. We hebben het over een beginnende band die dan gelijk al een podium op mag om voor publiek te spelen …
“Klopt. En daarom is het ook belangrijk om te zeggen dat dit een proef is. Het wordt mogelijk gemaakt door verschillende partijen. De provincie Groningen steunt het, we hebben verschillende sponsoren en ook de poppodia dragen hun steentje bij. En ik heb eerlijk tegen de partijen gezegd, het kan ook tegen vallen. Niet alles zal super zijn. Maar ik denk dat het belangrijk is om talent een kans te geven. En ik hoop dat de proeftuin die we hier opgezet hebben een geweldig succes wordt, zodat we het in de toekomst ook uit kunnen rollen naar Drenthe en Friesland.”

Om even advocaat van de duivel te spelen. Stel dat ik mij aanmeld. Jullie gaan akkoord. Maar na een maand besluit ik om te stoppen …
“Ja, dat kan dus niet. Wij investeren in jou, en daar moet wat voor terug komen. Dus als de aanmeldcommissie akkoord gaat, teken je ook een contract. Dat is ook belangrijk om het principe financieel gezond te houden. Alle partijen steken geld in de band. Waarbij we hopen dat de band succesvol gaat worden waarmee er weer geld terugvloeit in het fonds zodat nieuwe bands ook weer een kans krijgen. De bedoeling is dat het circulair, zelfvoorzienend, wordt.”

Hoe leerzaam is dit?
“Ik denk dat het heel leerzaam is, en ook heel gezond is. Welke kant je later ook op gaat in de muziek, ik denk dat dit traject een hele mooie rugzak vormt. Door in een band te spelen leer je samen te werken en leer je te luisteren naar andere mensen. Maar je wordt ook getriggerd op het gebied van leiding geven en het maken van een product. Eigenlijk word je een teamplayer. En dat is ervaring die wenselijk is voor je verdere carrière.”

Meer informatie over het Fonds voor Beginnende Bands is te vinden op deze website.