“Door veel brandweervoertuigen op te roepen hebben we de Quintusschool kunnen behouden”

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

Door direct na de 112-melding veel brandweervoertuigen op te roepen is de brand in de Quintusschool in Glimmen binnen de perken gebleven. Dat zegt brandweerwoordvoerder Harmen Kuijer in een terugblik.

Hoi Harmen! Hoe laat kregen jullie de melding binnen?
“Dat was rond 16.45 uur. De school is vanwege de zomervakantie gesloten maar in het pand zit ook een BSO. Zij ontdekten de brand. Zij zagen rook, en op een gegeven moment zagen ze ook vlammen uit het dak komen. Het personeel heeft daarop adequaat gehandeld door enerzijds direct 112 te bellen en anderzijds direct iedereen uit het pand te halen.”

Op de 112-meldkamer komt de melding binnen. Wat gebeurt er dan?
“Er wordt zo snel mogelijk een alarmering gedaan. In eerste instantie werden twee tankautospuiten en een hoogwerker opgeroepen. Bij het arriveren van de eerste tankautospuit bleek de brand wat groter te zijn geworden. Het vuur bleek tussen de dakpannen en het dakbeschot te zitten. Dat bericht, in combinatie met dat er in en rond Glimmen weinig open water is te vinden, was de reden om te alarmeren voor grote brand. Behalve een derde tankautospuit wilden we ook genoeg water ter plaatse hebben. Er werden twee waterwagens van de collega’s uit Drenthe opgeroepen, het groot water transport uit Stad werd gealarmeerd en de dompelpomphaakarmbak van brandweer Vries werd ter plaatse gevraagd.”

Tekst gaat verder onder de foto


Bij de school werd in allerijl de watertoevoer opgebouwd, waarbij er onder met lage druk water werd afgetapt van een brandkraan. Foto: Mike Weening – Weening Fotografie

Dan heb je het over een grote inzet …
“Dat klopt. Maar je moet er voor zorgen dat je zo’n brand een stap voor bent. Als de brand nog groter wordt en je moet dan nog assistentie aanvragen, dan kun je te laat zijn. Door in een heel vroeg stadium veel brandweerlieden en materiaal aanwezig te hebben kun je adequaat handelen. En dat heeft bij deze brand voor succes gezorgd. Ook niet alle voertuigen zijn overigens ter plaatse geweest. Op een gegeven moment kregen we in de gaten dat we de vuurhaard te pakken hadden, en verschillende eenheden zijn toen omgekeerd.”

De brand was lastig te bereiken hè?
“Klopt. Hij zat, zoals gezegd, tussen de dakpannen en het dakbeschot. We hebben breekwerkzaamheden moeten verrichten om er bij te komen. Wat betekent dat? Wel, aan de buitenzijde hebben we dakpannen verwijderd, en ook aan de binnenzijde van de school hebben we het open moeten breken. Je wilt zo snel mogelijk bij die vuurhaard komen, en dat is gelukkig goed gelukt.”

Rond 17.20 uur kon het sein ‘brand meester’ worden gegeven …
“Klopt. Dat betekent dat de brand zich niet verder uitbreidt. Maar je bent er dan nog niet. We hebben diverse controles gedaan om er zeker van te zijn dat het vuur echt weg was. Brandweer Haren is tot 20.00 uur in Glimmen gebleven. Dat is relatief lang, maar je wilt er echt zeker van zijn dat het onder controle is. Er mag niks meer smeulen.”

Je had het over breekwerkzaamheden. Dat betekent dat stichting Salvage is ingeschakeld?
“Ja. Zij ondersteunen de eigenaar van het pand bij het afhandelen van de schade. De buitenkant is bijvoorbeeld dicht gemaakt, en ook aan de binnenkant zal er het één en ander moeten gebeuren. Maar al met al kunnen we tevreden zijn dat we door adequaat handelen deze brand relatief snel onder controle hebben weten te krijgen.”

Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie