Brandweer vraagt extra op te letten in natuur vanwege risico natuurbranden

nieuws
Foto: Patrick Wind - 112groningen.nl

De Groningse brandweer vraagt mensen de komende periode extra oplettend te zijn in de natuur. In Groningen geldt er een verhoogd risico op natuurbrandgevaar.

Het jaar 2022 bevindt zich qua droogte op dit moment bij de vijf procent droogste jaren die sinds het begin van de metingen gemeten zijn. Met de hitte die de komende dagen op ons af gaat komen, neemt het risico op natuurbranden verder toe. “Om natuurbranden te voorkomen kun je zelf verschillende maatregelen nemen”, laat de brandweer weten. “Ga niet roken in een natuurgebied. Ga je wel roken, zorg er dan voor dat je de sigaret zorgvuldig uit maakt voor je hem weggooit. Let op of er wellicht plaatselijk een rookverbod geldt.”

Afval in de afvalbak
Ook is het belangrijk om afval in de afvalbak te gooien. “Gooi het weg in een afvalbak, of neem je afval mee naar huis. Een stukje glas waar de zon op schijnt kan al een brand veroorzaken. En let ook op waar je je auto parkeert. De katalysator van een auto, die aan de onderkant zit, kan erg heet worden. Als je de auto in hoog gras parkeert, kan het gras daardoor in de brand vliegen. Parkeer je voertuig ook niet op bospaden. Brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben.”

Vlucht niet voor de brand uit maar maak een haakse beweging
Mocht je brand in de natuur ontdekken dan is het belangrijk dat er zo snel mogelijk 112 gebeld wordt. “Geef daarbij de locatie zo precies mogelijk door. Wacht hulp ook niet af, en vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand. Zorg er ook voor dat je niet voor de brand uit gaat, of je in de richting van de brand beweegt, maar vlucht haaks op de brand. Daarmee is de kans kleiner dat de brand je in gaat halen.” Twee jaar geleden woedde er een grote natuurbrand bij Roderesch, in de gemeente Noordenveld, even ten zuiden van de stad.