Grote natuurbrand ten zuidwesten van Stad

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Bij Roderesch in de gemeente Noordenveld, ten zuidwesten van de stad Groningen, heeft zondagmiddag een grote natuurbrand gewoed. Verschillende brandweerkorpsen verleenden assistentie bij de bestrijding van het vuur.

De eerste melding van de brand kwam rond 15.40 uur bij de hulpdiensten binnen waarop de blusgroep van Roden opgeroepen werd ter plaatse te gaan. Bij aankomst bleek het te gaan om een brand in het Mensingebos. Duidelijk was ook dat veel meer hulp nodig was. Assistentie werd verleend door de blusgroepen van Norg, Veenhuizen, Vries, Peize en Leek. Vanuit de gemeente Groningen verleende brandweer Haren hulp. Volgens incidentfotograaf Patrick Wind ging de brand gepaard met forse rookontwikkeling. Er werd een NL-Alert verstuurd waarmee mensen worden opgeroepen om ramen en deuren te sluiten. Vanuit de stad Groningen kwamen berichten binnen van mensen die de brand roken.

Tekst gaat verder onder de video


Hulpdiensten rukken massaal uit. Onder andere een commandocontainer wordt ingezet waarin de verschillende hulpdiensten makkelijk kunnen overleggen. Video: Patrick Wind – 112groningen.nl.

19.51 uur
De brandweer heeft het sein ‘brand meester’ gegeven. Dit betekent dat de brand zich niet verder uitbreidt. De brandweer zal nog wel enige tijd bezig zijn met nabluswerkzaamheden. De Veiligheidsregio Drenthe heeft het NL-Alert dat eerder verspreid werd, ingetrokken. Hoeveel natuur precies verloren is gegaan bij de brand is nog onduidelijk. Er wordt onderzoek gedaan naar de precieze oorzaak.

18.45 uur
De brandweer heeft inmiddels zo’n zeventig brandweermensen ingezet. Daarbij krijgt het ook hulp van een droneteam dat het gebied in kaart brengt. Een gebied van ongeveer een vierkante kilometer is inmiddels verloren gegaan. Het vuur begon op de heide en sloeg daarna door richting het bos.

18.35 uur
Volgens bewoners woedt de brand in een gebied dat moeilijk begaanbaar en bereikbaar is met brandweervoertuigen. Het gebied dat in brand staat bevindt zich tussen het zeer historische Moltmakersstuk en Melkweg Alteveer. Het Moltmakersstuk is een erg drassig gebied.

18.25 uur
Verschillende boeren uit de omgeving zijn te hulp geschoten. Met trekkers en waterwagens assisteren de agrariërs de brandweerlieden.

17.51 uur
De gemeente Noordenveld roept op om hulpverleners de ruimte te geven. “Er is veel rookontwikkeling, blijf binnen, en geef hulpverleners de ruimte”, aldus een woordvoerder.

17.45 uur
Een groot stuk natuur is inmiddels door de brand verwoest. Ondanks de inzet van veel hulpdiensten is het vuur nog niet onder controle.

16.49 uur
Volgens de Veiligheidsregio Drenthe staat er een stuk natuur van ongeveer honderd vierkante meter in brand. Het blussen is lastig omdat er weinig water in de buurt beschikbaar is.

16.40 uur
Ondanks de inzet van verschillende brandweerkorpsen blijkt dat meer hulp nodig is. Door de harde wind en de droogte grijpt het vuur razendsnel om zich heen. De Veiligheidsregio Drenthe heeft verder opgeschaald waarmee nu een natuurbrandbestrijdingspeloton ter plaatse komt. Dit peloton bestaat uit de blusgroepen Havelte, Westerbork, Ruinen en Dwingeloo. De bluswagens van deze korpsen zijn geschikt om door natuurlijk terrein te rijden.

Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl