“Als de Nederlandse vrouwen vanavond tegen Zweden goed presteren, dan gaat het los”

nieuws
In de straten nog geen oranje vlaggetjes hoewel dat volgens Groen Geel en SV Lycurgus wellicht nog wel gaat gebeuren. Foto: Andor Heij

De Oranje Leeuwinnen spelen zaterdagavond hun eerste groepswedstrijd van het Europees Kampioenschap. In de straten en winkels nog geen oranje vlaggetjes, maar volgens de Stadse voetbalverenigingen is dat een kwestie van tijd.

“Het moet even op gang komen”, vertelt Jacob Boekweg van SV Lycurgus. “Als de dames vanavond goed presteren tegen Zweden, en er wordt een mooi resultaat neergezet, dan zal je zien dat het effect gaat hebben, en dat Nederland langzaam in de stemming komt.” Het betekent ook dat er zaterdagavond niet gezamenlijk in de kantine van SV Lycurgus wordt gekeken. “Nee. Maar dat zou in de toekomst wel kunnen gaan gebeuren. We hebben op dit moment drie vrouwenteams. En ik weet ook zeker dat men het EK volgt. Maar wat ik zeg, mocht Nederland goed presteren, dan zullen ook op dat vlak activiteiten ondernomen gaan worden.”

Groen Geel: “Afhankelijk van prestatie vanavond”
Emma Kuipers is secretaris bij Groen Geel. “Het leeft nog niet heel erg. In het team waarin ik actief ben weet ik dat er vanavond ook niet gezamenlijk gekeken gaat worden. Maar het wordt wel gevolgd. Zelf ben ik vanavond elders, maar ik ga op mijn smartphone de wedstrijd tegen Zweden wel in de gaten houden. En als Nederland goed presteert, zoals dat vier jaar geleden op het EK ook gebeurde, dan zal je gaan zien dat het enthousiasme en de gekte er om heen toe zal gaan nemen. Het moet nog gaan ontbranden, waarbij vanavond cruciaal is.”

“Aantal meisjes die voetballen neemt toe”
Zowel Boekweg als Kuipers noemen het erg fijn dat er zoveel aandacht is voor het vrouwenvoetbal. Kuipers: “Wij hebben op dit moment vijf vrouwenteams. En het gaat gewoon heel erg goed. Het is stabiel. De dames die bij ons voetballen zijn vooral tussen de 25 en 35 jaar oud, we hebben geen jeugdelftallen. Maar van andere verenigingen weet ik dat het aantal meisjes die aan het voetballen zijn, aan het toenemen is. Dat wordt enerzijds veroorzaakt door de goede prestaties van de Oranje Leeuwinnen, maar ook vanwege de media-aandacht er om heen. Die aandacht is heel fijn.”

“Trend”
Boekweg: “Vier jaar geleden toen Nederland het EK won, toen zagen we een toename in het aantal meisjes dat zich aanmeldde. En het leuke is dat dit de afgelopen jaren stabiel is gebleven. We zijn meisjes kwijtgeraakt omdat ze op een hoger niveau wilden gaan voetballen, maar ondertussen kwamen er ook weer nieuwe aanmeldingen binnen. Die trend is echt ingezet, en dat vinden wij geweldig. En er is bij ons ook altijd ruimte voor meer meisjes. Ook jongens en senioren zijn natuurlijk welkom.”

“Ik denk een gelijk spel”
Dan nog een kleine voorspelling. Boekweg: “Ik denk dat het een gelijk spelletje gaat worden. Zweden is een lastige tegenstander. Ik denk dat het Nederlandse team qua kwaliteit ook wat heeft ingeleverd in vergelijking met vier jaar geleden. Maar kansen zijn er zeker. En ik zit vanavond ook zeker voor de buis.”