Actiegroep tegen ombouw zuidelijke ringweg heft zichzelf op: ‘Politiek blijkt horende doof’

De grote verbouwingsoperatie van de zuidelijke ringweg is inmiddels vijf jaar aan de gang en heeft nog twee jaar voor de boeg. Ondanks de grote bezwaren die nog steeds heersen bij de leden van de actiegroep Groningen Verdient Beter, heeft doorgaan met protesteren tegen de bouw van de nieuwe as door de Stad ‘geen effect meer’. Daarom heft Groningen Verdient Beter zichzelf op.

Groningen Verdient Beter boekte (naar eigen zeggen) een aantal successen, zo stelt de organisatie: er komt een fietstunnel bij de Papiermolen en  de plannen voor het Julianaplein zijn aangepast. “Maar wezenlijke veranderingen zijn niet doorgevoerd”, aldus de actiegroep. “Helaas hebben onze inspanningen niet geleid tot een wezenlijke aanpassing van het plan.”

Met name gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk wordt door Groningen Verdient Beter gezien als degene die de actiegroep in de weg zat: “Bij herhaling hebben wij een alternatief plan voor de aanpak van de Ringweg Zuid (van Pieter Muijzert) onder de aandacht gebracht bij zowel de verantwoordelijke Gedeputeerde (Gräper), de wethouders in Groningen als van de leden van Provinciale Staten en de Gemeenteraad. Gräper gaf toe dat dit plan beter en goedkoper was en beter in de omgeving paste. Maar, zo zei mevr. Gräper: ‘Wij hebben nu eenmaal gekozen voor het dit plan en daar komen wij niet op terug. Dat, terwijl er toen er nog geen schep de grond in gegaan was. Tegen een dergelijke starre houding valt niet op te boksen.”

Groningen Verdient Beter bedankt iedereen die de afgelopen jaren meehielp in haar strijd tegen de plannen, die nu worden uitgevoerd in Groningen.