‘Vriendelijke vrijdag’ luidt licht ‘licht instabiel’ Pinksterweekend in

nieuws
Foto: Martin Nuver (112 Groningen)

Hoewel de weersverwachting voor de komende dagen overwegend zonnig en droog is, moeten Groningers tot en met het Pinksterweekend niet raar opkijken van een bui en een klap onweer. Dat voorspelt OOG-weerman Johan Kamphuis voor de komende dagen.

Vrijdag merkt Groningen nog weinig van de wisselvalligheid, aldus Kamphuis: “Vrijdagochtend is het zonovergoten en in de middag ontstaan er een paar vriendelijke stapelwolken. Het wordt 20 of 21 graden bij een matige en in het kustgebied vrij krachtige noordoostenwind.” Zaterdag gaat volgens Kamphuis veel zon opleveren, maar met meer wind: “Een matige noorden- tot noordoostenwind houdt het kwik op 15 of 16 graden in het Lauwersmeer- en Waddengebied tot 18 landinwaarts.” De OOG-weerman voorspelt geen regen voor zaterdag.

“Zondag (eerste Pinksterdag) wordt het met 23 of 24 graden warm”, vervolgt Kamphuis. “Er is veel zon, met in de loop van de dag toenemende bewolking. In de namiddag en avond volgt mogelijk  een regen- of onweersbui. Pinkstermaandag is het rustig en schijnt regelmatig de zon. Wel is het weer ‘licht instabiel’ met kans op een enkele bui. Met 21 graden blijft het mild.”

De instabiliteit houdt ook in de dagen daarna aan, besluit Kamphuis: “Dinsdag is het vaak droog, maar de kans op een bui blijft. Het wordt een graad of 20 en een matige westelijke of noordwestelijke wind. Ook daarna lijkt de wisselvalligheid aan te houden en verandert er aan de temperatuur weinig.”