Tegenstanders brengen ruim 2.300 krabbels tegen transferium De Punt naar wethouder

nieuws
Erik Bazuin (links) en Sylvie Westerhof (rechts) overhandigen hun petitie aan wethouder Jelbrich Peters (midden) - Foto: Henk Niemeijer

Erik Bazuin (Glimmen) en Sylvie Westerhof (Tynaarlo) hebben donderdagmiddag een petitie tegen de realisatie van een transferium in de Punt overhandigd aan wethouder Jelbrich Peters. De wethouder nam de ruim 2.300 handtekeningen in ontvangst op het gemeentehuis van de gemeente Tynaarlo in Vries.

De twee bezorgde burgers startten de petitie omdat ze zich grote zorgen maken over de impact van het transferium op de leefomgeving van inwoners van de omliggende dorpen. Ook de impact op het landschap en de diersoorten die in het plangebied leven, baart de omwonenden zorgen. De petitie leverde in totaal 2.310 medestanders op.

Met de petitie willen de opsteller hun grote zorgen uiten over de impact van het transferium op de leefomgeving van inwoners van de omliggende dorpen.  Volgens de actiegroep Transferium Nee! heeft het knooppunt nadelige gevolgen voor het landschap en de diersoorten die in het plangebied leven.

Langdurige soap lijkt ten einde

De soap rond de aanleg van het transferium loopt al sinds 2013. Toen ontstond al veel protest tegen de aanleg van het vervoersknooppunt en werden de plannen bijgesteld. Vier jaar later stemden de Provinciale Staten en de gemeente Tynaarlo in met de plannen, dankzij een minimale meerderheid. In 2019 gooiden de nieuwe stikstofregels echter roet in het eten en ging het project op de lange baan. Inmiddels is duidelijk dat het transferium stikstofvrij kan worden aangelegd, waardoor er geen belemmeringen meer lijken.

Maar nu lijkt de gemeente Tynaarlo geen oren meer te hebben naar het transferium. De raad is grotendeels tegen en ook het nieuwe gemeentebestuur lijkt een streep te willen zetten door de plannen. Maar helemaal van de baan is het vervoersknooppunt nog niet, want het college van B&W wil een nieuw onderzoek instellen naar de noodzaak van het transferium.