Schaakgezelschap Staunton ontvangt Koninklijke erepenning

nieuws
De voorzitter krijgt uit handen van locoburgemeester Inge Jongman (ChristenUnie) de Koninklijke erepenning overhandigd. Foto: Evert Janse

Schaakgezelschap Staunton heeft zaterdagmiddag uit handen van locoburgemeester Inge Jongman (ChristenUnie) de Koninklijke erepenning ontvangen. De uitreiking vond plaats in clubgebouw De Helpen aan de Groenesteinlaan.

De Koninklijke Erepenning is een onderscheiding voor verenigingen, instellingen en stichtingen. “De onderscheiding is een initiatief van de grootmoeder van de huidige koning, voormalig koningin Juliana”, vertelt Jongman tijdens een toespraak. “Zij heeft deze blijk van waardering destijds in 1965 bij koninklijk besluit ingesteld.” De Koninklijke erepenning is bedoeld voor verenigingen en stichtingen die minimaal vijftig jaar bestaan.

Tekst gaat verder onder de video

Staunton
Staunton werd opgericht op 27 november 1871 en bestaat nu ruim 150 jaar. Jongman: “Stauntonis één van de oudste schaakclubs van Nederland en absoluut de oudste van Groningen. En daarbij zijn ze een actieve vereniging die midden in de maatschappij staat met allerlei activiteiten, deze Koninklijke erepenning is meer dan verdiend.” De club is vernoemd naar de Britse topschaker Howard Staunton. In de periode van 1843 tot 1851 werd hij als de sterkste schaakspeler ter wereld beschouwd.

Feest
Zaterdag viert Staunton de hele dag haar 150-jarig bestaan. Op het programma staat onder andere een feestelijke avond, een jubilieumboek en een film over de rijke geschiedenis van de club.

OOG Tv maakte vrijdag een reportage over de schaakclub